x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani grei pentru inventatorii politici

Bani grei pentru inventatorii politici

de Gabriela Mladin    |    15 Mai 2007   •   00:00
Bani grei pentru inventatorii politici

Peste 14 miliarde de lei vechi au ajuns n ultimii trei ani din conturile minerilor in buzunarele unor „politicieni-inventatori" din fosta [i actuala clas` politic`. Nicolae Mischie, ex-pre[edinte al CJ Gorj, [i Ionel Man]og, liderul PD Gorj, sunt numai dou` dintre numele cu rezonan]` care se bucur` de banii din SNLO.

Peste 14 de miliarde de lei vechi au ajuns in ultimii trei ani din conturile SNLO in buzunarele unor "politicieni-inventatori" din fosta şi actuala clasă politică.

Nicolae Mischie (ex-preşedinte al CJ Gorj), Gheorghe Dudău - liderul partidului Alianţa Socialistă - şi Ionel Manţog - şeful PD Gorj - sunt numai căteva dintre numele cu rezonanţă care se bucură de banii SNLO. Zeci de miliarde din banii publici ajung in fiecare an in conturile acestora. Motivul? Cei enumeraţi mai sus au inventat dispozitive sau au prezentat soluţii tehnice folosite de SNLO, soluţii fără de care sistemul minier nu ar fi putut progresa (sic!).

Spre exemplu, fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, este coautorul dispozitivului pentru sortarea cărbunelui. Alături de opt angajaţi ai societăţii miniere, Mischie a primit de la SNLO pe an aproape 300 de milioane de lei vechi pentru dispozitivul inventat. Conform situaţiei inaintate de SNLO, cei nouă inventatori şi-au pus proiectul in practică din anul 2000.

BĂIEŢII DEŞTEPŢI. Lista continuă cu liderul Partidului Alianţa Socialistă din Gorj, Gheorghe Dudău, care alături de un angajat al SNLO, Nicolae Bercea, incasează pentru descoperire sa, "dispozitivul electronic de pornire a motoarelor asincrone cu rotor bobinat", aproape 5,7 miliarde de lei vechi.

Un alt politician specialist in minerit este Ionel Manţog, lider al Partidului Democrat din Gorj şi fost secretar de stat in Ministerul Economiei şi Comerţului. Din 2000, Manţog incasează căte 400 de milioane de lei vechi in fiecare an pentru o invenţie. Informaţia apare doar in declaraţia sa de avere, intrucăt Complexul Energetic Turceni, de unde Manţog işi primeşte banii, a refuzat să comunice şi obiectul invenţiei. La răndul său, şi Ionel Manţog a refuzat să ofere date despre descoperirea sa, precizănd doar că drepturile de proprietate intelectuală sunt incasate ca urmare a unei invenţii realizate. Conducerea SNLO a comunicat faptul că atăt timp căt dispozitivele in cauză sunt folosite in continuare in sistemul minier, cei care le-au inventat trebuie să-şi primească banii pănă cănd se găseşte un alt inventator care să prezinte o altă soluţie tehnică mai eficientă. (Gabriela Mladin)


×
Subiecte în articol: observator snlo