x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bilanț DNA: aproximativ 1.500 persoane au fost condamnate definitiv în dosare de corupţie în ultimii șapte ani

Bilanț DNA: aproximativ 1.500 persoane au fost condamnate definitiv în dosare de corupţie în ultimii șapte ani

10 Oct 2012   •   13:49
Bilanț DNA: aproximativ 1.500 persoane au fost condamnate definitiv în dosare de corupţie în ultimii șapte ani
Sursa foto: Daniel Morar, procurorul-sef al DNA, prezinta bilantul activitatii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in anul 2010, in Bucuresti, joi, 24 februarie 2011.

Prim-adjunct al procurorului general al României, Daniel Morar, a prezentat rezultatele activităţii DNA în perioada 2006 - 1 octombrie 2012, timp în care acesta a deţinut funcţia de procuror şef al acestei instituţii.

Astfel, din datele prezentate reiese că în perioada 2006-2007 condamnările au fost în principal pentru fraude bancare. Ulterior, ponderea condamărilor a crescut, explicabil prin faptul că în România, un ciclu de justiție durează 3-4 ani și e firect ca dosarele  din 2007-2008 să se finalizeze în 2011-2012, potrivit fostului șef DNA.

În perioada analizată au fost condamnați 11 demnitari ai statului (începând cu 2006) și 26 de primari, viceprimari și subprefecți, 6 membri de CJ și 24 de magistrați. În perioada 2008-2009 niciun demnitar nu a fost condamnat definitiv.

Morar a remarcat și un progres în soluționarea dosarelor în care principalii acuzați erau directori de instituții importante (ANAF, Garda de Mediu etc.) Fostul şef al DNA a spus că,în perioada august 2006 - octombrie 2012, au fost trimise în judecată peste 4.700 de persoane, iar aproximativ jumătate dintre acestea deţineau poziţii importante de decizie sau control la nivel central sau local.

Fostul şef al DNA a precizat că au fost deferiţi justiţiei 23 de membri ai Parlamentului, 15 miniştri şi secretari de stat, opt prefecţi şi subprefecţi şi tot atâţia preşedinţi de Consilii Judeţene, precum şi nouă directori de agenţii naţionale cu rang de secretar sau subsecretar de stat, 40 de şefi de companii naţionale şi regii, precum şi 25 de directori de instituţii publice.

Acestora li se adaugă peste 100 de primari, peste 50 de magistraţi, 500 de ofiţeri de poliţie şi numeroşi vameşi, inspectori fiscali, comisari de gardă financiară.

Daniel Morar a fost numit la şefia DNA de preşedintele Traian Băsescu, care, în 11 august 2005, a semnat decretul prezidenţial pentru desemnarea acestuia, la propunerea ministrului Justiţiei de atunci Monica Macovei. El a fost reînvestit pe 12 februarie 2009 prin decret al preşedintelui Traian Băsescu la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme Cătălin Predoiu.

De la încetarea celui de-al doilea mandat, Daniel Morar a fost delegat de două ori ca procuror şef al DNA prin ordin al procurorului general al României Laura Codruţa Kovesi.

Daniel Morar a fost delegat, începând cu 2 octombrie, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general pentru a asigura interimar şefia Ministerului Public prin ordin al procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi, al cărei mandat s-a încheiat la acea dată.

La rândul său, Daniel Morar a delegat-o pe Laura Oprea în funcţia de procuror-şef al DNA pentru şase luni.

În prezent, atât la DNA, cât şi la Parchetul General conducerea este interimară, mandatele şefilor acestor instituţii expirând în 13 februarie şi, respectiv, pe 2 octombrie.

×