x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biletelele lui Omar, masluite de martorul-cagulat

Biletelele lui Omar, masluite de martorul-cagulat

de Violeta Fotache    |    09 Noi 2006   •   00:00
Biletelele lui Omar, masluite de martorul-cagulat

"Domnule presedinte" si "Dragul meu Gabi", doua dintre biletele pe care le-ar fi scris Omar Hayssam din in-chisoare, au fost analizate de spe-cialisti ai Serviciului Roman de Informatii. Concluzia expertizei grafice a fost aceea ca biletelele "nu au fost scrise de Omar Hayssam", ci de martorul-cagulat Viorel Tudor.

"Domnule presedinte" si "Dragul meu Gabi", doua dintre biletele pe care le-ar fi scris Omar Hayssam din inchisoare, au fost analizate de specialisti ai Serviciului Roman de Informatii. Concluzia expertizei grafologice a fost aceea ca biletelele "nu au fost scrise de Omar Hayssam", ci de martorul-cagulat Viorel Tudor.

Doi dintre expertii SRI - UM 0232 Bucuresti au efectuat expertiza grafologica a biletelor lui Omar, in care sunt amestecate, de-a valma, nume importante ale vietii politice romanesti. Expertiza grafologica a fost efectuata in baza rezolutiei dispuse de procurorul de caz Ciprian Nastasiu inca din luna decembrie 2005.

PRIMA ANALIZA. Inscrisurile puse la dispozitia anchetatorilor ca fiind ale lui Omar Hayssam sunt "Domnule presedinte, Romania atat pentru… Alah imi este teama… pentru a cere protectie…", un bilet-scrisoare intins pe patru pagini. Al doilea bilet este "Dragul meu Gabi, inainte de toate… Il rog pe Ilie… 0721212… Gabriel… 0744335…". Prima expertizare grafologica a urmarit sa constate daca ele au fost scrise chiar de sirianul arestat preventiv pentru terorism. Expertii au concluzionat ca biletele "nu au fost redactate de Omar Hayssam", ci de o alta persoana, "prin imitarea scrisului".

SI A DOUA. Cele doua inscrisuri au fost comparate cu o "Informare" - "… Omar Hayssam… fiind un bun amic cu Cico…", asumata si semnata de Viorel Tudor. Acesta este nimeni altul decat martorul-cagulat care a aparut recent in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, pentru a da declaratii despre cazul Omar Hayssam. Trebuie spus ca audierea lui de catre judecatori a avut loc in urma insistentelor acestuia, tot la cerere fiind audiat si in cadrul cercetarilor preliminare desfasurate de procurori. Comparatia a fost facuta pentru a se putea stabili daca cele doua bilete rupte au fost realizate de una si aceeasi persoana care a redactat "Informarea". Au fost descoperite elemente grafice care arata "tendinta de deghizare", scrisul incetinit si retusat, executat cu paragrafe reduse si "prezinta tremuraturi pe traseul grafic". In concluzie, cele doua bilete "foarte probabil au fost redactate de una si aceeasi persoana care a redactat si scripta de comparatie asumata si semnata de Tudor Viorel".

DISTRAGEREA ATENTIEI? Interesant este faptul ca Hayssam a disparut in plina colaborare cu anchetatorii DIICOT, intr-un "dosar sensibil". Potrivit datelor facute publice pana acum, este vorba despre o ancheta in dosarul 628/D/P/2005, facuta de procurorul Ciprian Nastasiu, cu privire la existenta pe teritoriul Romaniei a unei grupari de criminalitate organizata care are ca scop traficul international de armament, contrabanda cu produse petroliere si spalarea banilor obtinuti in urma desfasurarii acestor operatiuni. Se investigheaza si legatura acestui grup cu state si guverne suspectate de sprijinire financiara si logistica a terorismului international, aflate pe "lista neagra" a Uniunii Europene si supuse unilateral de catre SUA embargoului la comertul cu produse militare.

Despre implicarea lui Omar si a altor persoane in acest trafic au fost informate mai multe servicii secrete romanesti, ultimele date si solicitari fiind transmise de Parchet catre SRI, Serviciul de Informatii Externe, DGIPI, Directia de Informatii Militare, la 13 aprilie 2006.

Nu stim cum evolueaza aceasta ancheta, avand in vedere natura secreta a cazurilor considerate atentat la siguranta nationala, dar ne putem imagina ca lucrurile nu stau tocmai bine, din moment ce periodic sunt lansate fumigene (gen: Hayssam nu era monitorizat, dar de fapt el era) de natura, cel putin, a distrage atentia, daca nu cu scopul precis de a "inmormanta" cercetarile.

VERDICT
"Documentele nu au fost redactate de Omar Hayssam, ci de o alta persoana, prin imitarea scrisului"
IMITATORUL
"In concluzie, cele doua documente, foarte probabil, au fost redactate de una si aceeasi persoana care a redactat si scripta de comparatie asumata si semnata de Tudor Viorel"
BILETELE
"Domnule presedinte, Romania atat pentru… Alah imi este teama… pentru a cere protectie…"
"Dragul meu Gabi, inainte de toate… Il rog pe Ilie… 0721212… Gabriel… 0744335…"
  • extrase din expertiza grafologica
  • ×
    Subiecte în articol: observator hayssam omar omar hayssam