x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blejnar îl acuză pe MRU că i-a facut un şmen: "Nu ştiam că termenul expiră în două luni!"

Blejnar îl acuză pe MRU că i-a facut un şmen: "Nu ştiam că termenul expiră în două luni!"

de Mediafax    |    19 Apr 2012   •   12:47
Blejnar îl acuză pe MRU că i-a facut un şmen: "Nu ştiam că termenul expiră în două luni!"

Fostul sef ANAF, Sorin Blejnar, revocat din functie pentru neindeplinirea tintei de colectare a unor venituri suplimentare de 1,5% din PIB in doua luni, spune intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX ca premierul i-a cerut sa stranga banii pana la finele anului, dar ca din comunicatul de presa a aflat altceva.

El a afirmat ca poate problema a aparut dintr-o "eroare a celor de la comunicare" si evita sa comenteze de ce seful Guvernului nu a revenit asupra tintei in acord cu solicitarea care i-a fost transmisa direct.

Blejnar arata in acelasi timp ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala este un sistem greoi si nerestructurat in totalitate, care este greu de pus "peste noapte la munca" si admite ca autoritatile nu pot avea in prezent o evaluare clara a nivelului de evaziune fiscala.

Citeste si Blejnar, zis si Nasu' Mare, va controla marile averi

De asemenea, fostul sef al ANAF anunta si ca si-a pregatit planul de verificare a persoanelor fizice cu mari averi, in prima etapa urmand sa fie controlate 300-400 persoane care anul trecut au avut venituri de peste trei milioane de euro si detineri de peste 20 milioane euro.

La finalul mandatului la conducerea ANAF, Blejnar isi reproseaza un singur lucru: a avut de multe ori o relatie acida si dura cu presa.

"Din acest an, dupa prelucrarea Declaratiilor 200, deci dupa 25 mai termenul limita de depunere, prelucrand bazele de date, vom elabora o lista cu in jur de 300-400 persoane, dupa doua mari criterii: venituri de peste 3 milioane de euro in anul 2011 si detineri de peste 20 milioane euro. Desigur ca, pe langa aceasta categorie care va fi monitorizata si verificata de aparatul central al ANAF, am constituit servicii in fiecare judet si sector al municipiului Bucuresti care se vor ocupa de verificarea persoanelor fizice si de modul in care isi platesc impozitele si taxele, persoanele care nu sunt in categoria primelor 300", a spus Blejnar.

Intrebat cati bani au transferat in afara tarii romanii bogati, fostul sef ANAF raspunde ca nu dispune de asemenea informatii si ca nici nu au fost verificate pana in prezent conturi din banci straine, deoarece cadrul legal care permite impozitarea cu 16% a veniturilor a caror sursa nu poate fi identificata a fost reglementat abia in decembrie 2010.

Intrebat care este suma totala din care trebuia sa colecteze suplimentar doua miliarde euro prin combaterea evaziunii fiscale, fostul sef ANAF raspunde "doua miliarde de euro din X". "Este foarte greu de a cuantifica si a spune cat este evaziunea fiscala astazi. Evaziunea fiscala este foarte greu de identificat, foarte greu de definit, foarte greu de cuantificat. Nu stiu, cred ca undeva intr-un procent de 25-30% din PIB, din discutiile mai mult cu alte institutii ale statului, pentru ca noi nu avem o directie specializata sa faca aceste calcule si prognoze", a declarat Blejnar.

Blejnar nu poate avansa nici un termen in care evaziunea fiscala va fi redusa la un nivel modic, aratand ca pentru aceasta trebuie parcurse mai multe etape, pornind de la restructurarea ANAF.

Citeste interviul complet, AICI

×