x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A fost votată noua conducere a BNR: Mugur Isărescu rămâne guvernator

A fost votată noua conducere a BNR: Mugur Isărescu rămâne guvernator

de Redacția Jurnalul    |    01 Oct 2024   •   16:17
A fost votată noua conducere a BNR: Mugur Isărescu rămâne guvernator
Sursa foto: hepta

 A fost votată noua conducere a BNR: Mugur Isărescu rămâne guvernator, Leonardo Badea devine prim-viceguvernator, iar Florin Georgescu şi Cosmin Marinescu viceguvernatori, scrie Ziarul Financiar.

„Aşa cum arată Consiliul de administraţie din prezent, cel care mai este valid până pe 10 -11 octombrie, ca şi propunerile din faţa dvs este clar că asistăm la o tranziţie a conducerii politicii monetare şi macroprdenţiale din România de la generaţia mai în vârstă pe care o reprezint spre generaţii mai tinere. Procesul a început din 2019 de la fostul consiliu, continuă cu aceste propuneri şi în final cred că BNR va fi condusă de o generaţie mai tânără decât cea din prezent. O anumită continuitate este necesară, şi eu reprezint această continuitate ca şi dnul Georgescu (Florin Georgescu – în prezent prim-viceguvernator al BNR- n.red.). De ce este nevoie de această continuitate? Nu este nevoie doar de experienţă, este nevoie şi de continuitate în politică. La multe bănci centrale din lume continuitatea este prevăzută de lege, la noi nu, dar schimbările nu se fac dintr-o dată, ci se fac treptat astfel încât nu întreg Consiliul de administraţie să fie schimbat în acelaşi timp. La BNR, unde avem o prevedere simplă privind CA-ul, s-a creat această cutumă să vină şi persoane noi în CA şi să se păstreze şi un număr de persoane vechi”, a spus marți Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la audierile din comisiile parlamentare pentru viitorul board al băncii centrale.

Dintre candidaţii pentru noul board al BNR de pe lista celor propuşi conform algoritmului politic doar guvernatorului băncii centrale Mugur Isărescu i-au fost adresate o serie de întrebări, la care a şi răspuns.

Ceilalţi candidaţi, votaţi pentru boardul băncii centrale conform algoritmului politic, nici nu şi-au prezentat CV-urile şi obiectivele, nici nu au primit întrebări, procedura de vot în comisii fiind rapidă; urmează votul pentru boardul BNR din plenul Parlamentului.

În cazul categoriei surpriză care include candidaţi pentru boardul BNR ce au depus candidaturile în nume propriu – Andrieş Marius Alin, Neamţu Horia Ion, Paul Dan Viorel - Andrieş Marius Alin şi-a retras candidatura, iar Neamţu Horia Ion şi Paul Dan Viorel au avut doar scurte prezentări, fără întrebări.

Guvernatorul Mugur Isărescu a fost întrebat despre nivelul scăzut al intermedierii financiare din România, sub 30%, despre adopţia monedei euro, situaţia inflaţiei ridicate, dar şi politica fiscală a guvernului.

Ce voturi au fost pentru noul board al BNR:

-Mugur Isărescu - votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de guvernator al BNR: 28 voturi pentru, 10 abţineri.

-Leonardo Badea – votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de prim-viceguvernator al BNR: 26 de voturi pentru, 10 abţineri.

-Florin Georgescu - votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de viceguvernator al BNR: 27 voturi pentru, 10 abţineri.

-Cosmin Marinescu - votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de viceguvernator al BNR: 33 voturi pentru, 3 abţineri.

-Alma Roberta Anastase - votată în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR: 30 voturi pentru, 9 abţineri.

-Csaba Balint - votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR: 36 voturi pentru şi 4 abţineri.

-Alexandru Nazare - votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR: 30 pentru, 11 abţineri.

-Cristian Popa - votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR: 36 voturi pentru, 4 abţineri.

-Aura Gabriela Socol – votată în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia de membru al CA al BNR: 28 pentru şi 10 abţineri.

-Ion Horia Neamţu: nu a fost votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia membru al CA al BNR: 2 pentru, 32 abţineri.

-Viorel Dan Paul: nu a fost votat în comisiile parlamentare reunite pentru funcţia membru al CA al BNR: 4 pentru, 35 abţineri.

-Andrieş Marius Alin – şi-a retras candidatura.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: bnr conducere Mugur Isărescu