x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borduri noi la vremuri noi

Borduri noi la vremuri noi

de Mara Raducanu    |    27 Iun 2007   •   00:00
Borduri noi la vremuri noi

In Bucureşti, schimbarea bordurilor, fie ele din marmură, granit sau beton, a devenit afacere de muls din care se "storc" bani grei. "Joaca" de-a bordurile aruncă direct in buzunarul "beneficiarilor", adică primăria şi firmele implicate in realizarea lucrărilor, zeci de milioane de euro.

"Iniţiativă" - Zeci de milioane de euro "aruncate" pentru schimbarea bordurilor

In Bucureşti, schimbarea bordurilor, fie ele din marmură, granit sau beton, a devenit afacere de muls din care se "storc" bani grei. "Joaca" de-a bordurile aruncă direct in buzunarul firmelor implicate in realizarea lucrărilor zeci de milioane de euro.

Ce mai contează molozurile, praful, traficul infernal, zgomotul şi banii aruncaţi in vănt, cănd "miroase" a afacere? Dacă faci o scurtă plimbare prin Bucureşti (fie că alegi Bulevardul Primăverii, Bucur Obor, Strada Roma, Calea Floreasca, Şoseaua de Centură, Barbu Văcărescu, Şoseaua Pantelimon, Calea Vitan, Şoseaua Olteniţei sau Iuliu Maniu ), după cum arată in ultima perioadă ai toate şansele să te crezi pe un şantier. Mormane de gunoaie, bucăţi de beton imprăştiate, macarale, praf… Toate pentru o "cauză" nobilă: se schimbă intr-o veselie bordurile. SC DELTA ACM, SC Tehnologica Radion SRL, SC Sorocam SRL, SC Han Grup SRL, SC Euro Construct Trading 98 SRL sunt doar căteva dintre norocoasele firme care au fost "alese" să se ocupe de scoaterea şi inlocuirea bordurilor. Nu de alta, dar la un simplu calcul acest "sport", pe căt de costisitor, pe atăt de profitabil, se ridică la căteva… zeci de milioane de euro.

CONTRACTE CONFIDENŢIALE. Dintre firmele implicate in mica "afacere de familie", DELTA ACM ’93 SRL este cea care deţine supremaţia, căci muncitorii care lucrează in cadrul instituţiei au impănzit cartierele bucureştene. In realitate, lucrurile sunt mult mai complicate decăt par a fi la prima vedere, iar apele mult mai tulburi. Dar, dacă ceri o explicaţie, toată lumea ridică din umeri. Firma DELTA ACM ’93 SRL, mai nou "regina bordurilor de lux", se inscrie in acest tipar. Şi, pentru că am hotărăt să mă documentez in legătură cu subiectul bordurilor direct de la sursă - adică de la firma DELTA ACM - mi-am luat o mare ţeapă. După discuţia purtată cu ing. Popa Ionuţ Cristian, şeful de şantier, mărturisesc că am plecat mai nelămurită decăt venisem. S-a dovedit a fi puţin pe lăngă subiect sau că intrebările mele au fost prea pertinente pentru "competenţa" lui. L-am rugat intăi de toate să-mi explice dacă, mai nou, s-a lansat in Capitală vreo modă a bordurilor şi ce autoritate iţi dă aprobarea azi să pui borduri din granit, iar măine să le scoţi şi să instalezi altele mozaicate şi invers. Vizibil nu foarte in largul lui, ing. Popa şi-a inceput "poezia" deja invăţată.

"Noi avem un contract incheiat in iulie anul trecut cu Administraţia Domeniului Public a Sectorului 1 pentru repararea străzilor. Atunci, recunosc, a fost vina noastră că lucrurile nu prea au fost făcute cum trebuie. Vremea era urătă, iar calitatea materialelor proastă. Dar semnaserăm totuşi un contract şi trebuia să ducem treaba pănă la capăt. Insă lucrarea nu ne-a prea ieşit cum trebuie." Acum, din spusele inginerului Popa toată "joaca" asta de-a bordurile este făcută pe cheltuiala firmei Delta ACM. "Este o lucrare in garanţie, aşa că nu mai suntem plătiţi de nimeni pentru costul lucrărilor. Suportăm noi totul. Incercăm practic să reparăm ce n-am făcut bine anul trecut." Bine, bine, dar chiar e nevoie, in condiţiile in care există incă străzi pe care nu se poate circula normal, să schimbăm după cum tună şi fulgeră nişte borduri la care dacă te uiţi bine nu prea par a fi deloc uzate? Răspunsul a venit prompt, dar nu convingător. "Chiar este nevoie, domnişoară. Sunt deteriorate. Bordurile astea din beton se mai crapă, se mai sparg… Poate un simplu trecător nu observă lucrurile astea, dar credeţi-mă că sunt necesare schimbările."

SCUZE. Mai mult, Popa a ţinut morţiş să precizeze că "firma lor a făcut nişte lucrări excepţionale" şi că pentru treaba asta cu reparaţia străzilor şi cu schimbatul bordurilor nu au fost aleşi la intămplare. "Anul trecut, prin aprilie cred, am fost selectaţi in urma unei licitaţii. Am avut concurenţă serioasă atunci. Iar acum avem termen 30 de zile ca să ne terminăm treaba. La 15 iulie vrem să fie gata totul." In rest, nici o vorbă despre valoarea contractului incheiat cu Primăria sau despre costul la care se ridică lucrarea de schimbare a bordurilor pe o stradă, spre exemplu. Domnul Popa le-a clasat la informaţii strict confidenţiale.

Ţara arde şi baba se piaptănă

Oamenii din zonele pe unde se lucrează se plăng de faptul că nu se pot odihni din cauza zgomotului făcut de la pichamarele lucrătorilor. Strada Roma este un astfel de exemplu. "In loc să ne preocupe lucrurile importante, noi o ţinem una şi bună cu bordurile astea. Căte nereguli şi interese or fi in afacerea asta numai Dumnezeu ştie", ne-a declarat un locatar nemulţumit de intreaga situaţie. Nici pe Calea Floreasca situaţia nu este mai roz. Din nou, lucrătorii firmei Delta ACM ’93 SRL cu care deja ne-am obişnuit au impănzit străzile. Revoltător este că se pun borduri chiar şi acolo unde drumul (dacă se poate numi aşa) nu duce nicăieri, cum ar fi pe Bulevardul Barbu Văcărescu, pe un maidan care duce spre mormane intregi de gunoi. Lucrurile se repetă şi in cartierul Primăverii. "Operaţiunea" bordurile merge mai departe. Cănd afacerea e bănoasă, restul vine de la sine. Mai ales in condiţiile in care autorităţile sunt cele care dau ok-ul.

×
Subiecte în articol: observator bordurilor