La 9 februarie, la Clubul Diplomatic din Capitală, a avut loc Gala “Capitala Verde a României”.
Amfitrionul galei de decernare a premiilor, gală care l-a avut ca invitat de onoare pe ministrul de resort Borbely Laszlo, a fost simpaticul Radu Morar de la Radio Zu, căruia ministrul i-a făcut o destăinuire: “Sunt, de mult timp, un mare fan al lui Buzdugan şi Morar şi aştept o farsă de la ei, la minister”. Proiectul “Capitala Verde a României” a fost demarat în anul 2010, la iniţiativa Fabricii de Bere Tudorg-România a echipei Umbrela Verde în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Câştigători
Înscrierea la concurs a oraşelor “verzi” a putut fi făcută de primar ori de o altă persoană delegată în perioada 1 iulie – 20 decembrie 2010. Pe lângă completarea formularului, oraşele finaliste au prezentat şi câte o “poveste a oraşului” în care a fost descrise lucrurile importante care-l recaomandau dreept “Capitala Verde a României”.
Doar zece oraşe din ţară au luat parte la această competiţie, iar juriul a decis că Braşovul este candidatul care a adunat punctajul cel mai mare acordat de juriul format din reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi ai fabricii de bere. Dar şi celelalte nouă oraşe au primit distincţii după cum urmează: Premiul pentru iniţiativă în domeniul protecţiei mediului înconjurător a revenit oraşului Alexandria; pentru promovarea conceptului de colectare selectivă şi acceptarea acesteia de locuitori l-a obţinut Slobozia; premiul pentru măsurile luate pentru prevenirea strângerii unei cantităţi mari de deşeuri în spaţiul urban a fost adjudecat de Sectorul 2 din Municipiul Bucureşti; distincţia pentru acţiunile derulate în vederea evitării/minimizării poluării i-a revenit oraşului Deva; pentru planul de acţiuni viitoare în domeniul protecţiei mediului înconjurător a fost obţinut de oraşul Sfântu Gheorghe; premiul pentru acţiunile de reciclare întreprinse l-a luat Brăila; distincţia pentru acţiunile de mediu întreprinse şi comunicarea între autorităţi şi populaţie a fost obţinută de Zalău; Clujul a câştigat premiul pentru planul de dezvoltare durabilă; premiul pentru strategia de mediu şi managementul deşeurilor l-a obţinut Timişoara.
Concursul a avut şi o secţiune separată, ce s-a desfăşurat pe online, care a implicat 153 de bloggeri. Sfântu Gheorghe a fost oraşul preferat al bloggerilor, care i-au acordat 58 de voturi, urmat de Braşov cu 45 de voturi şi de Timişoara care a obţinut 19 voturi.
Competiţia “Capitala Verde a României” se va derula şi în anul 2011, organizatorii propunându-şi ca numărul oraşelor ce se vor înscrie la cea de a doua ediţie a concursului să se dubleze faţă de anul trecut. Iniţiativele ecologice sunt valoroase pentru că mediul în care trăim este vital pentru noi toţi.