x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ca la piata - Sute de straini, la cumparat de copii romani

Ca la piata - Sute de straini, la cumparat de copii romani

05 Oct 2004   •   00:00

Autoritatile de la Bucuresti investigheaza numeroase persoane straine, care au profitat de o deficienta legala pentru a cumpara copii din Romania.

Ziarul britanic The Scotsman atrage atentia asupra neregulilor ce continua sa existe in Romania pana cand va fi pusa in aplicare, in ianuarie 2005, noua legislatie a adoptiilor - care prevede ca un copil nascut pe plaiurile mioritice nu poate fi dat spre adoptie in strainatate decat daca parintele adoptiv este o ruda.

ANCHETA. Seful Guvernului de la Bucuresti a initiat o ancheta speciala care sa urmeasca "uriasele sume de bani" care circula in continuare intre diversi indivizi interesati sa scoata din Romania bebelusi pentru a-i vinde peste hotare.

In opinia premierului Adrian Nastase, in aceste tranzactii ilegale sunt implicati straini care isi asuma paternitatea unor copii nascuti in Romania. "Ne ocupam de cazuri in care un barbat pretinde ca este tatal unui copil si accepta ca numele lui sa fie trecut pe certificatul de nastere", explica un anchetator roman pentru Scotsman.

In prezent, sunt investigati zeci de cetateni din Turcia, Italia, Ungaria, Iran, Germania, Franta, Spania, Grecia si Marea Britanie. Anchetatorii se tem ca numarul celor implicati in adoptiile internationale ilegale este mult mai mare, de ordinul sutelor, decat cel cunoscut pana in prezent.

Ziarul aminteste, in context, ca Romania a interzis adoptiile internationale din cauza presiunilor insistente venite din partea UE. Cu toate acestea, strainii interesati de un bebelus roman nu s-au speriat mai deloc de cei sapte ani de inchisoare de care se fac pasibili pentru "cumpararea" unui copil. In prezent, aminteste The Scotsman, cel putin 40.000 de copii traiesc in sistemul institutiilor de stat. Principala motivatie a familiilor care prefera sa scape de micutii lor pentru ca acestia sa aiba dupa ce bea apa il constituie saracia, mai scrie ziarul britanic mereu atent la schimbarile petrecute in Romania in planul adoptiilor internationale. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: observator