x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câciu, după ce Standard & Poor's a reconfirmat ratingul suveran al României: Eforturi apreciate

Câciu, după ce Standard & Poor's a reconfirmat ratingul suveran al României: Eforturi apreciate

16 Apr 2022   •   10:51
Câciu, după ce Standard & Poor's a reconfirmat ratingul suveran al României: Eforturi apreciate

Faptul că agenția Standard & Poor's reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă reprezintă o dovadă în plus că politicile publice de finanțare a economiei au fost corecte, spune, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Adrian Câciu a scris, sâmbătă, pe Facebook, că faptul că agenția Standard & Poor's a reconfirmat ratingul suveran al României și a menținut perspectiva stabilă reprezintă „încă o dovadă că politicile noastre publice de finanțare a economiei au fost corecte”.

„Este un semnal extrem de important că soluțiile actualei guvernări de contracarare a efectelor crizei energetice și ale războiului din Ucraina dau investitorilor motive de încredere că economia românească va depăși cu bine această perioadă complicată pe care o parcurge întreaga Europă. Pentru mine și colegii din Ministerul Finanțelor semnalul dat de Standard & Poor's înseamnă o confirmare că eforturile de a lansa noi programe de sprijin pentru companiile românești sunt apreciate. De aceea, după lansarea programului „Sprijin pentru România”, vom continua să muncim pentru a finaliza cât mai repede întreg cadrul de susținere financiară a firmelor locale. Finanțăm economia pentru a susține toată România”, spune Câciu.

Agenția Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.

În opinia agenției Standard & Poor’s, ratingul României este susținut de statutul de membru al Uniunii Europene și accesul robust la finanțarea de pe piețele internaționale de capital.

De asemenea, riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de dependența energetică scăzută a țării noastre față de gazele naturale și petrolul din Rusia.

 

×
Subiecte în articol: adrian caciu