x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câciu: Ordonanța privind prorogarea unor termene aduce o economie la buget de 87 de miliarde

Câciu: Ordonanța privind prorogarea unor termene aduce o economie la buget de 87 de miliarde

17 Dec 2021   •   22:00
Câciu: Ordonanța privind prorogarea unor termene aduce o economie la buget de 87 de miliarde

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat că Guvernul a adoptat o ordonanță care prevede prorogarea unor termene și alte măsuri fiscal-bugetare, care va duce la economii la buget de 87 de miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat că Guvernul a adoptat vineri Ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative.

„Dacă nu s-ar fi adoptat o astfel de ordonanță impactul brut ar fi fost de 97 de miliarde de lei, atât ar costa ca statul român să pună în aplicare legile pe care le are de aplicat. Evident, prin echilibrul făcut în cadrul acestor măsuri fiscal-bugetare cu ceșterea colectării veniturilor și cu măsuri care să ducă în zona aceasta, economia făcută la bugetul general consolidat este de 87 de miliarde de lei”, a declarat ministrul Finanțelor.

Acesta spune că, din perspectiva Legii salarizării unitare, „avem o prorogare a aplicării Legii 153 cu excepția a două sectoare, sănătate și educație”.

De asemenea, prin ordonanță a fost stabilit, de la 1 ianuarie 2022, pe perioada sezonului rece, TVA-ul la energia termică de 5%, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii instituții publice: spitale, școli sau alte unități prestatoare de servicii sociale.

„O altă măsură a fost TVA-ul de 5% redus la locuințe cu pragul care ajunge la 140.000 de euro. Pe acest act normativ s-a adoptat că se acceptă TVA de 5% pentru achiziția unei singure locuințe, plafoanele anterioare rămân în vigoare. S-au introdus o serie de măsuri care vor coduce la tranparentizarea veniturilor publice, dar mai ales la creșterea colectării. Introducerea sistemului așa-numit radar al mărfurilor, așa încât orice marfă care intră în țară va fi monitorizată și intenția este de fiscalizare a transportului”, a mai spus Adrian Câciu.

Conform acestuia, o altă modificare vizează acordarea tichetelor cadou, care vor putea fi acordate doar propriilor angajați.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: adrian caciu