x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Candidaţi pentru PICCJ şi DNA

Candidaţi pentru PICCJ şi DNA

17 Feb 2013   •   15:58
Candidaţi pentru PICCJ şi DNA

Potrivit lumeajustitiei.ro, ministrul Justiţiei i-a chemat pe procurorii Parchetului Curţii de Apel Iaşi să se înscrie în cursa pentru şefia PICCJ şi DNA. Pivniceru anunţă că procedura de selecţie va demara în perioada imediat următoare. Băsescu o ţine întruna cu valetul lui preferat: Daniel Morar.

Aşa cum a promis în conferinţa de presă în care a analizat Raportul MCV, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a început discuţiile cu procurorii din ţară înainte de a declanşa procedura de selecţie a noului Procuror General al României şi a noului procuror şef al DNA. Mona Pivniceru a participat la finele săptămanii trecute, mai exact vineri, 15 ianuarie 2013, la analiza activităţii procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Cu aceasta ocazie, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Mona Pivniceru a discutat cu procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Iaşi aspecte privind resursele materiale şi umane necesare implementării noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală. Totodata, Pivniceru i-a încurajat pe procurorii de la acest Parchet să ia parte la procedura de selecţie a Procurorului General al României şi a procurorului şef al DNA.

“Ministrul justiţiei a participat la adunarea de analiză a activităţii procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Ministrul justiţiei a discutat cu procurorii în legătură cu resursele finaciare, materiale şi umane necesare pentru implementarea noilor Coduri penale şi de procedura penală în vederea elaborarii unui Memorandum similar celui adoptat de Guvern în toamna anului 2012 cu privire la instanţe. De asemenea, ministrul justiţiei i-a încurajat pe procurori să participe la procedura de selecţie pentru nominalizarea unor candidaţi pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie care va fi demarată de Ministerul Justiţiei în perioada imediat următoare”, se arată în comunicatul MJ.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, Traian Băsescu a declarat că în opinia sa Daniel Morar ar trebui să fie numit Procuror General. Preşedintele a precizat însă că Mona Pivniceru i-a transmis că nu va face acest lucru niciodată. Băsescu a cerut, de altfel, şi revizuirea totală a procedurii de selecţie. Revenind la procedura de selecţie a şefilor PICCJ şi DNA, amintim că propunerile Monei Pivnicveru pentru cele două funcţii au fost respinse de preşedintele Traian Băsescu, în 18 ianuarie 2013, după ce anterior primiseră aviz negativ din partea CSM. Băsescu a refuzat numirea lui Tiberiu Niţu la Parchetul General şi a lui Ioan Irimie la DNA, întrucât procedura de selecţie ar fi fost una insuficient de transparentă. (www.lumeajustitiei.ro)

×