x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Car cu boi, vandut cu aproape 30.000 de euro

Car cu boi, vandut cu aproape 30.000 de euro

03 Mai 2004   •   00:00

Cea mai agitata licitatie de anul acesta a avut loc ieri la Casa Alis. Desi publicul nu a fost numeros, ofertele au curs si au fost mai mult decat generoase.

FLORINA ZAINESCU

„Nu poti sa cumperi nimic. Sunt ca ulii, mai ales cei care liciteaza prin telefon. Nu am vazut de mult asa ceva", comenta cineva din sala. Capul de afis a fost, fara doar si poate, pictura „Car cu boi" a lui Grigorescu. Lucrarea semnata stănga jos cu rosu, ulei pe lemn, s-a vandut cu 1,176 miliarde de lei, echivalentul a 29.900 de euro. Tabloul a fost cumparat la pretul de pornire al licitatiei, desi autenticitatea acestuia era confirmata de istoricul de arta Remus Niculescu.

COMPETITIE. A doua vedeta a zilei a fost tabloul „Sighisoara", un ulei pe panza, semnat dreapta jos cu negru, datat 1922, care a fost achizitionat pentru 800 milioane de lei de un colectionar din Brasov. Pretul de pornire a fost de 476 de milioane de lei. „Nu a fost niciodata intr-o licitatie un Petrascu atat de frumos", vorbeau intre ei colectionarii. Foarte dorit a fost si Ipolit Strămbu(lescu) cu lucrarea „In gradina", semnata dreapta jos cu negru, datat 1928. Pentru acest ulei pe carton au licitat, la prima strigare, doua persoane cate 100 de milioane de lei, desi pretul de pornire era de 32,4 milioane de lei. Dupa o lupta crancena, intre cinci ofertanti tabloul s-a vandut cu 280 milioane de lei, de aproape 10 ori mai mare decat pretul de pornire.

La un pret foarte mare s-a vandut si o icoana „Madona cu Iisus", ulei pe lemn cu rama de argint, decorata cu doua safire si doua rubine si marcata clar „K. Faberge" penrtu care s-au oferit 320 milioane de lei, desi intrase in competitie la numai 40,8 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: observator milioane