x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CASE NAŢIONALIZATE - Deputaţii au adoptat Legea Voiculescu

CASE NAŢIONALIZATE - Deputaţii au adoptat Legea Voiculescu

de Dana Piciu    |    08 Oct 2008   •   00:00

Legea caselor naţionalizate a fost adoptată astăzi de deputaţi cu 117 voturi pentru. Astfel, imobilele naţionalizate nu vor mai fi retrocedate proprietarilor, aceştia urmând să fie despăgubiţi.



Deputaţii au respins, miercuri, cu 117 voturi "pentru", 79 "împotrivă" şi 28 abţineri, raportul comisiei juridice la cererea de reexaminare privind legea caselor naţionalizate, preşedintele de şedinţă, Eugen Nicolicea, explicând după vot că legea va fi retrimisă şefului statului, în forma iniţială adoptată de Parlament. Deputaţii şi-au exprimat votul după o pauză de consultări, luată la propunerea grupului PNL, după disputele din plen cu privire la modalitatea de vot la acest proiect de lege.

Proiectul de modificare a legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada comunistă, cunoscut ca "legea Voiculescu”, a fost trimis spre reexaminare de preşedintele Băsescu. Forma în care a trecut proiectul de Cameră a fost cea iniţială potrivit căreia nu se vor restitui în natură imobilele înstrăinate în temeiul legii 112. În cazul în care imobilul a fost vândut cu respectarea prevederilor legii 112, persoana îndreptăţită (fostul proprietar) are dreptul numai la măsuri reparatorii, iar dacă aceasta  a primit deja despăgubiri are dreptul la diferenţa între valoarea încasată actualizată la indicele inflaţiei şi valoarea corespunzătoare de piaţă a imobilului. Locuinţele deţinute cu contract de închiriere de către titulari persoane fizice vor fi vândute către titularii acestora, la cererea lor.  Proiectul de lege a fost adoptat luni pe articole de plenul Camerei Deputaţilor, după ce anterior a fost adoptat şi de Senat.

×
Subiecte în articol: observator