x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câștigul salarial mediu net a fost în martie de 3.937 lei, în creștere cu 5,8% față de februarie

Câștigul salarial mediu net a fost în martie de 3.937 lei, în creștere cu 5,8% față de februarie

12 Mai 2022   •   10:34
Câștigul salarial mediu net a fost în martie de 3.937 lei, în creștere cu 5,8% față de februarie

Câştigul salarial mediu net a fost în luna martie a acestui an de 3.937 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 216 lei, adică 5,8%, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS, în luna martie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9968 lei), iar cele mai mici în
hoteluri şi restaurante (2079 lei).

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN s-au înregistrat în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale (55,4%), în fabricarea produselor din tutun (28,7%), în fabricarea băuturilor (22,2%).

Singurele scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe) (-3,6%), respectiv în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-0,1%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+2,9%), administraţie publică (+2,2%), respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (+0,6%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,0%.

În luna martie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decât în luna februarie 2022.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: castig mediu