x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Castiguri de miliarde pe spinarea naivilor

Castiguri de miliarde pe spinarea naivilor

07 Apr 2004   •   00:00

Peste 200 de persoane au fost pacalite de firma romano-israeliana Shimon&Vlad de plasare a fortei de munca in strainatate. Reprezentantul israelian Iticovici Shimon a disparut de pe 25 martie. Comisionale percepute pentru fiecare om „exportat" erau cuprinse intre 1.200-1.500 de euro si 3 milioane de lei.

Aglomeratie mare ieri in fata sediului Politiei Sectorului 2. Mai multi oameni din toata tara care au fost pacaliti de o firma romano-israeliana s-au adunat la Politie pentru a depune plangeri impotriva patronilor.

Toata povestea a inceput in anul 2003, cand un cotidian central a publicat, in mai multe randuri, un anunt prin care cei interesati de munca in strainatate sunt rugati sa vina la sediul firmei, situat in Strada Corbeni numarul 33, pentru formalitati. Pagubitii sustin ca la aceasta adresa totul era ca intr-o firma adevarata. „Erau chiar si niste ingineri care urma sa ne testeze din punct de vedere al pregatirii noastre in diferite domenii", sustine unul dintre cei pacaliti. „Ne-au cerut cartile de munca in copie si original, pasapoartele si alte acte. Shimon, unul dintre patroni, ne-a spus ca pentru fiecare contract trebuie sa achitam comisionul situat intre 1.200-1.500 de euro la care se adauga 3,5 milioane de lei. Pentru acesta, Shimon ne-a dat niste biletele prin care recunostea ca s-a imprumutat la noi de sumele respective si se angaja sa ni le returneze la un anumit termen", a povestit un alt pagubit. In fapt nu era vorba decat de niste bani cu care Shimon ar fi trebuit sa „unga" mai multe usi: Ministerul Muncii si patronii societatilor straine unde romanii urmau sa munceasca.

Disparut cu 200.000 de dolari

Dusi cu zaharelul, pacalitii si-au dat seama ce se intampla doar cand Shimon a plecat din Romania. „De atunci, tot ne plimbam. Ba pe la punctul de lucru al firmei din Strada Corbeni, ba pe la apartamentul lui Shimon, pe Strada Ion Manolescu, ba pe Aleea Salaj acolo, unde este sediul firmei. Peste tot ne lovim de usi inchise", sustin cei care au fost inselati. „Avem informatii ca sunt peste 1.000 de persoane din toata tara care au fost mintite ca si noi", au mai povestit victimele. Daca facem un calcul simplu rezulta ca Shimon a disparut peste granita cu nu mai putin de 200.000 de dolari (6,8 miliarde de lei).

Surse judiciare care au dorit sa-si pastreze anonimatul sustin ca „la Sectorul 2 Politie, ofiterii de la economic au instrumentat mai multe dosare in care sunt cercetati administratorii firmei Shimon & Vlad SRL. La sfarsitul anului 2002 si inceputul anului 2003, Sectorul 2 Politie a trimis pentru continuarea cercetarilor cateva dintre aceste dosare la Politia Capitalei". Contactati telefonic, ofiterii desemnati sa cerceteze aceasta cauza au refuzat sa comenteze noile plangeri.
Eduard Pascu, Ion Alexandru


Casa de vis

Pe Strada Corbeni la numarul 33 ne-am lovit de usi ferecate cu lacat. Acest imobil care a fost folosit de firma SC Shimon & Vlad SRL a fost inchiriat, din cate sustin cei care au fost tepuiti, de la un politist de la Sectia 7. Pe poarta un afis mare: „Cei care au fost tepuiti de firma SC Shimon & Vlad SRL sa se adreseze de urgenta Sectiei 8 Politie pentru declaratii".

×
Subiecte în articol: observator shimon