x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Bistroe - "Ucrainenii au intrecut orice limita!"

Cazul Bistroe - "Ucrainenii au intrecut orice limita!"

15 Sep 2004   •   00:00
Cazul Bistroe - "Ucrainenii au intrecut orice limita!"

Guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, a comentat pentru Jurnalul National afirmatiile facute luni de ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer.

LAVINIA TUDORAN, ALEXANDRU NASTASE

Diplomatul spunea ca sefii sai studiaza posibilitatea de a sesiza Romania la mai multe conventii internationale, pentru actiunile de reconstructie ecologica a unor regiuni din Delta.

"UNDE S-A MAI VAZUT?". "Ucrainenii au depasit orice limita a tupeului prin aceste afirmatii. Mentinand tonul diplomatic, pot sa spun ca este o depasire crasa a limi-telor bunului-simt. Atatea co-misii internationale someaza de cateva luni Ucraina sa opreasca neconditionat lucrarile la canalul Bistroe si nu primesc nici o reactie, ba dimpotriva, dragarile sunt in toi si ei ne sesizeaza pe noi. Unde s-a mai vazut asa ceva?", a fost reactia guvernatorului Virgil Munteanu. Acesta s-a aratat stupefiat de declaratiile ambasadorului ucrainean si a spus ca, probabil, ucrainenii sunt deranjati de incercarile romanilor de a lua apa de pe bratul Chilia in dorinta de a salva Delta. "Dupa cum am mai spus, Romania are un plan de reconstructie ecologica a unor canale, lacuri, ghioluri si asa mai departe de la sud de bratul Chilia, pentru a atrage cat mai multa apa in zona romaneasca a Deltei. Este vorba despre decolmatarea unor canale care exista de o suta sau doua de ani si care nu au mai fost folosite. Nicidecum nu ne-am gandit la saparea unor canale noi", a spus guvernatorul Munteanu.

PRETIND CA NU VAD BALIZELE. Seful Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a comentat si negarea de catre Ucraina a amplasarii unor balize de semnalizare in malul romanesc: "Eu am fotografii cu acele balize, dumneavoastra ati publicat fotografii, exista imagini filmate ale acestor balize. Este incredibil ca neaga existenta lor!". Potrivit guvernatorului, Kievul s-ar putea adresa secretariatelor conventiilor de la Espoo, Ramsar si UNESCO, organizatii care au luat deja pozitie impotriva construirii de catre Ucraina a canalului Bistroe, refuzului de a furniza informatii despre lucrari si ignorarii cererilor internationale de stopare a dragarilor. PROIECTUL, GATA PANA LA IARNA. Virgil Munteanu a mai spus ca proiectul romanesc de salvare a Deltei Dunarii va fi gata inainte de inceputul lui 2005. "Proiectul se afla in lucru. Nu avem un termen-limita de terminare, dar trebuie sa fie gata cat mai repede. Specialistii de la institutele implicate spun ca pana la Revelion, studiul va fi gata, va fi aprobat si va fi definitivat si proiectul de constructie. Lucrarile ar putea demara la inceputul anului viitor, in functie de conditiile meteo", a precizat guvernatorul Munteanu.

NU RENUNTAM LA LUPTA. "Ne vom bate cu foarte multa energie pentru interesul nostru, dar si pentru normele internationale de drept, care trebuie sa fie regula si nu exceptia in Europa", a fost reactia ministrului de Externe, Mircea Geoana. Seful diplomatiei romane a declarat ca Ucraina a transmis informatii legate de proiectul Bistroe, dar aceste date au fost incomplete. Pana cand Ucraina nu va accepta studiul independent propus si finantat de Comisia Europeana, Romania va considera ca aceasta actiune de construire a canalului Bistroe reprezinta un gest "inamical", a avertizat Mircea Geoana.

Ministrul crede ca Ucraina este libera sa se adreseze instantelor internationale pentru "redistribuirea artificiala a balantei de apa in bazinul Dunarii, in detrimentul Ucrainei", dupa cum a afirmat luni ambasadorul tarii vecine la Bucuresti, Teofil Bauer, dar problema ridicata de Romania se refera la un risc major pentru echilibrul ecologic al Dunarii.

TINTA

Ucrainenii au inceput o campanie pentru a-si apara proiectul Bistroe. Daca saptamana trecuta au invitat diplomatii acreditati la Kiev la o plimbare pe bratul Bistroe si luni, ambasadorul Bauer a tinut sa comunice presei romane ce tara exemplara este Ucraina, ieri autoritatile din statul vecin au atras atentia ca Delta Dunarii risca sa devina pana in 2010 a doua Mare Aral, aluzie la catastrofica transformare a Marii Aral, in anii ’60, in desert. Bineinteles, tinta acestei campanii este Romania. "Activitatile romanesti din Delta provoaca aceasta situatie alarmanta", a declarat Natalia Zarudna, reprezentanta a Ministerului ucrainean de Externe.

×
Subiecte în articol: observator bistroe ucraina