x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul "Matusa" - Nastase, la DNA

Cazul "Matusa" - Nastase, la DNA

de Violeta Fotache    |    18 Ian 2006   •   00:00
Cazul "Matusa" - Nastase, la DNA

Autosuspendat din functia de presedinte executiv al PSD, Adrian Nastase a fost ieri, in zori, la DNA, pentru cazul "Matusa".

Fostul prim-ministru al tarii si candidat la Presedintia Romaniei la ultimele alegeri, Adrian Nastase, a fost ieri, in zori, la DNA, pentru operatiunea "Matusa".

Pentru prima oara de la inscrierea pe rolul DNA a operatiunii "Matusa", ca un apendice al "Dosarului Zambaccian", Adrian Nastase a calcat ieri pragul institutiei in care procurorii anticoruptie lupta sa-i prinda pe marii "rechini". Presedinte al Camerei Deputatilor, omul politic Adrian Nastase a mers la Departamentul National Anticoruptie (DNA), ferindu-se de ochii presei, ba chiar surprinzandu-i si pe anchetatorii sai. La ora opt jumatate punct, Adrian Nastase a "rupt" portile DNA si, timp de o jumatate de ora, el a purtat "doar niste discutii" cu procurorul de caz.

CARARE LA DNA. Initial, Adrian Nastase ar fi trebuit sa se prezinte luni la DNA, dupa cum ne-a marturisit seful acestei institutii, Daniel Morar. Politicianul si-a trimis insa doar avocatul. "N-a putut veni luni si a venit azi (n.r. - ieri), la prima ora. Si va mai fi chemat, pentru lamurirea situatiei in «Dosarul Zambaccian!»", ne-a spus procurorul-sef Morar, fara a putea divulga alte amanunte. Surse judiciare ne-au declarat ca va fi nevoie de mai multe intalniri intre anchetatori si anchetati.

Reamintim ca in acest dosar procurorii au inceput sa verifice legalitatea achizitionarii de catre Adrian Nastase a unui teren situat pe Strada Zambaccian, dupa ce in august 2004 Alianta PNL-PD, sub semnatura parlamentarului Mona Musca, a sesizat fostul PNA. Terenul de 700 de metri patrati a apartinut fostului parlamentar PDSR Gabriel Bivolaru si a ajuns in posesia lui Adrian Nastase in anul 1998, prin vanzari succesive, la un pret "de 25 de ori mai mic decat pretul real, de piata, al terenului", potrivit plangerii penale. Verificarile s-au soldat cu inchiderea dosarului. La 4 noiembrie 2005, Daniel Morar, noul sef al noii lupte anticoruptie, a redeschis cazul.

CERCETARI EXTINSE. Pana in prezent insa procurorii DNA nu au inceput urmarirea penala impotriva vreunei persoane in acest caz, dar dupa declansarea scandalului "Matusa", ei au extins cercetarile privind provenienta banilor cu care fostul prim-ministru a cumparat terenul si o parte din imobilul situat in "buricul" Capitalei. Adrian Nastase s-a pus saptamana trecuta la dispozitia Parchetului instantei supreme, caruia i-a cerut sa-i verifice "Matusa", in cadrul unei operatiuni mai largi de control, insa politicianul a ajuns pe mana DNA-ului.

LAMURIRE
"N-a putut veni luni si a venit azi (n.r. - ieri), la prima ora. Si va mai fi chemat, pentru lamurirea situatiei in «Dosarul Zambaccian!»"
Daniel Morar - procuror-sef al DNA

SFATURI PENTRU PSD
Ion Iliescu a apreciat ieri ca PSD nu trebuie sa se rezume doar la "a lua act" de retragerea lui Adrian Nastase si a presedintelui filialei Bucuresti, Dan Ioan Popescu. In opinia sa, "PSD trebuie sa devina promotorul unor actiuni hotarate in plan legislativ si institutional, care sa permita cresterea transparentei in legatura cu modul in care liderii politici, persoanele publice si oamenii de afaceri si-au construit bunastarea actuala". Senatorul PSD este de parere ca problemele legate de "acumularea de averi nu priveste numai si nu atat pe unii lideri ai PSD, ci sunt comune tuturor partidelor, in special celor aflate la putere si vizeaza credibilitatea intregii clase politice romanesti".
EXEMPLU DE URMAT
Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle, considera gestul lui Adrian Nastase de a se autosuspenda din functia de presedinte executiv al PSD ca fiind unul normal intr-o societate democratica. Quayle crede ca, din pacate, decizia lui Nastase ar trebui sa fie luata si de alti politicieni asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie. "De fapt, nu vreau sa fac un comentariu asupra unui caz individual, dar am facut deja o remarca, am pus o intrebare: cum este posibil ca politicienii pot sa fie considerati necorupti daca rudele devin bogate fara explicatie? Deci intrebarea merita un raspuns si cred ca suntem intr-un moment important pentru viitorul Romaniei", a spus Quayle.

Gusa: "Informatiile erau cunoscute inca din 2000"


Fostul secretar general al PSD, deputatul Cozmin Gusa, considera ca autosuspendarea lui Adrian Nastase este o solutie corecta, pentru ca "scandalul este de ordin personal si nu are caracter penal vizibil". "Este un scandal care nu vizeaza fapte de la guvernare, ci faptele personale ale lui Adrian Nastase din 1999, cand nu era la guvernare", a precizat Gusa. El a mai spus ca informatiile care au aparut in declaratia de avere a lui Adrian Nastase erau cunoscute inca din campania din 2000. "Daca Adrian Nastase nu isi completa declaratia de avere asa cum se cuvine, de abia in acel moment devenea penal", a subliniat Gusa. El a mai spus ca Mircea Geoana, "presupusul partener al lui Adrian Nastase din cadrul partidului, cu foarte multa greutate si-a stapanit zambetul de satisfactie, pentru ca si el are o soacra", iar Ion Iliescu a venit doar la finalul intalnirii, pentru a da un avertisment ca "urmeaza si altii", a afirmat Gusa, potrivit caruia cel putin trei dintre liderii PSD confunda politica cu afacerile: Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. "In momentul in care niste oameni cu probleme la fel de grave ca si Adrian Nastase ranjesc pe ceea ce ei numesc cadavrul politic al acestuia, niste oameni pe care chiar el i-a adus la guvernare, e lucru trist", a mai spus Gusa.

RECOMANDARI. Pe de alta parte, intr-un comunicat semnat de secretarul general al PNL, Dan Motreanu, liberalii ii sugereaza liderului PSD sa se abtina de la comentarii legate de declaratia de avere a premierului Tariceanu, pe motiv ca "nici el nu a reusit sa justifice peste 200.000 de dolari, pe care sustine ca i-ar fi economisit din salariul de bugetar", respectiv ca ambasador in SUA. "Mircea Geoana va putea sa vorbeasca despre moralitate doar dupa ce va da explicatii coerente si despre afaceri imobiliare banoase ale familiei sale", a mai declarat Motreanu. El a mai spus ca "presedintele PSD trebuie sa se sanctioneze atat pe el, cat si pe colegii sai, care din salarii de bugetari au reusit sa devina peste noapte multimilionari social-democrati. Iar fenomenul pleaca de la varf, de la Mircea Geoana, Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc si se intinde in tara, in filialele PSD". (G.A.)
×
Subiecte în articol: observator psd nastase adrian