Ministerul roman al Justitiei a solicitat Cehiei sa preia executarea pedepsei de opt ani inchisoare la care a fost condamnat omul de afaceri ceh Frantisek Priplata. Aceasta modalitate pare a fi ultima posibila dupa ce statul ceh a respins anul trecut cererea Romaniei de extradare a omului de afaceri.
Asasinarea la comanda a liderului sindical Virgil Sahleanu este singurul astfel de caz dovedit si condamnat in Romania postrevolutionara. Din pacate, cel care a dispus lichidarea, omul de afaceri ceh Frantisek Priplata, se afla si acum, la un an de la condamnarea sa la inchisoare, bine mersi liber in tara sa de origine. Priplata a reusit s-o stearga din Romania nu atat datorita interventiilor pe cale diplomatica, cat mai ales hotararilor judecatoresti de eliberare din arestul preventiv. Maniera in care a fost gestionat acest caz de o gravitate iesita din comun ne-a adus acum in situatia de a cere justitiei cehe sa-l inchida acolo pe Priplata. Si asta dupa ce am incercat fara nici un succes sa obtinem extradarea lui. SINGURA SANSA. In speranta ca autoritatile cehe nu ne vor refuza, autoritatile romane au invocat ca temei al cererii un document international semnat de ambele state, care reglementeaza transferul persoanelor condamnate. Ministerul Justitiei a cerut si arestarea imediata a lui Priplata si tinerea sa dupa gratii pana cand statul ceh va hotari daca va aplica sau nu sentinta primita in Romania de omul de afaceri. Solicitarea a fost transmisa in regim de urgenta, pentru ca ar putea fi singura solutie prin care Priplata sa plateasca pentru fapta sa. Reamintim ca Virgil Sahleanu, lider sindical la Tepro Iasi, a fost asasinat in dimineata zile de 7 septembrie 2001, chiar la iesirea din holul blocului in care locuia. Doi indivizi, Claudiu Irinel Bahna si Ioan Tofan, l-au injunghiat mortal. Prinsi de autoritati, ei au declarat ca l-au asasinat pe Sahleanu pentru o suma de bani promisa de mai multe persoane incomodate de liderul sindical, printre care a fost nominalizat si Priplata, patronul firmei Zelerzany Vesely. CETATENIE SALVATOARE. Priplata a fost condamnat definitiv anul trecut la opt ani de inchisoare, dupa un proces complicat in care toate instantele l-au gasit vinovat de instigare la uciderea liderului sindical. El a primit la instanta de fond 6 ani de inchisoare, la apel 14, iar Instanta Suprema a decis ca 8 ani sunt suficienti. Cehul ar fi trebuit sa inceapa executarea pedepsei in septembrie 2005. Numai ca, in vara lui 2001, el a fost eliberat din arestul preventiv si obligat de instanta sa nu paraseasca Romania pana la finalul procesului. In iulie 2005, Priplata a tulit-o din Romania si s-a pus la adapost in tara sa de origine. Desi el nu putea parasi legal Romania, potrivit ministrului ceh de Externe, el s-ar afla legal in Cehia. Un paradox ramas si astazi nelamurit. Anul trecut, Ministerul roman al Justitiei a transmis catre institutia similara din Cehia o cerere de extradare a lui Priplata. In decembrie 2005, Tribunalul regional din Brno a respins insa solicitarea Romaniei, pe motiv ca Cehia nu-si extradeaza propriii cetateni.
INTERVENTIE CU PREMIERI
|
Asasinarea liderului sindical a nascut un val imens de emotie in Romania. Iar implicarea cetateanului ceh Frantisek Priplata a adus reactii ale autoritatilor din Republica Ceha si interventii pe cale diplomatica. Potrivit unui document semnat de ex-premierul Adrian Nastase la 1 aprilie 2002 si transmis ministrului de atunci al Justitiei, Rodica Stanoiu, fostul prim-ministru al Cehiei, Milos Zeman, ar fi adresat autoritatilor romane rugamintea identificarii unei solutii care, fara sa incalce independenta justitiei romane, sa permita cetateanului ceh sa astepte finalizarea procesului intentat in Romania pe teritoriul Republicii Cehe. Se cerea "posibilitatea legala a adoptarii unei masuri de ridicare a interdictiei de parasire a teritoriului romanesc". Raspunsul M.J. a fost ca interdictia nu putea fi ridicata sub nici o forma. Si chiar nu a fost. Priplata a reusit totusi sa ajunga "legal" acasa. De unde, nu mai poate fi extradat.
|
Citește pe Antena3.ro
CEDO?!
|
La scurt timp dupa ce a fugit din Romania pentru a nu intra la inchisoare, in noiembrie 2005, Frantisek Priplata ameninta ca va da statul roman in judecata la CEDO. Ba chiar ca va solicita organismelor europene amanarea aderarii Romaniei la UE. Aflat la adapost in tara natala, autorul moral al uciderii liderului sindical sustinea ca organele judiciare romanesti ar fi inventat acuzatiile la adresa sa. El reclama ca i s-a incalcat dreptul la aparare. Cum? Prin faptul ca nu i s-ar fi asigurat un translator eficient pe timpul procesului si nu i s-ar fi admis "nici un martor propus in aparare". De asemenea, Priplata a afirmat atunci ca decizia instantei romanesti ar fi fost influentata de responsabili politici romani "de rang inalt". El a spus ca a plecat din Romania, deoarece se temea pentru viata sa. Pana in prezent, autoritatile romane nu au fost sesizate de Curtea de la Strasbourg in legatura cu un astfel de proces, potrivit agentului guvernamental Beatrice Ramascanu si conform Ministerulu Justitiei.
|