x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce ar face românii cu 100.000 de euro

Ce ar face românii cu 100.000 de euro

de Theodora Şutiu    |    04 Feb 2019   •   13:57
Ce ar face românii cu 100.000 de euro

20% dintre români spun că dacă ar câştiga 100.000 de euro ar da banii copiilor sau nepoţilor, arată cel mai nou studiu realizat de IRES, publicat în revista Sinteza. Totuşi, doar 4% dintre cei chestionaţi consideră că educaţia celor mici este o prioritate.

Reprezentanții IRES spun că, deși din perspectiva valorii și a raportării la noțiunea de bogăție, suma de 100.000 de euro este una modestă, în România ea este semnificativă, acest aspect fiind sesizabil din întrebuințarea pe care ar da-o acestei sume.

Destinațiile principale ale acestei sume sunt concentrate pe zona familială: o cincime dintre români i-ar da copiilor, nepoților, familiei, în timp ce altă cincime ar achiziționa o locuință sau un teren.

Surprinzător este faptul că doar 10% dintre cei chestionaţi i-ar investi şi 9% i-ar dona. La capitolul investiţii nu există şi varianta educaţiei, sau cheltuieli cu scop educativ propriu-zis, dar 4% declară că ar călători, iar acestea (călătoriile) pot avea o încărcătură educativă semnificativă.

Problemele cu banii

Îngrijorările care implică banii sau lipsa lor, nesiguranța zilei de mâine, devalorizarea banilor, nivelul de trai/sărăcia, nivelul scăzut al salariilor și pensiilor sunt prezente, la începutul anului 2019, în rândul a peste 30% dintre români. Acestea sunt urmate de îngrijorări care au la bază starea de sănătate (12%), dar și de cele legate de situația politică din țară (12%). „Fenomenul nu este nou, este o constantă a ultimilor 10 ani, iar variațiile de poziționare a lipsei banilor în acest top sunt legate de contextul în care este măsurată starea populației și elementele care îl influențează”, mai arată specialiștii în interpretarea datelor. (Theodora Şutiu)

 

6 din 10 români cred că banii sunt foarte necesari în viața de zi cu zi, percepția fiind distribuită omogen în toate categoriile socio-demografice.

 

Un venit lunar personal de până în 2.000 de lei este considerat suficient de către o treime dintre români

 

×