x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce spune viceprimarul Capitalei, despre vizita Papei la Bucureşti

Ce spune viceprimarul Capitalei, despre vizita Papei la Bucureşti

28 Mai 2019   •   15:49
Ce spune viceprimarul Capitalei, despre vizita Papei la Bucureşti
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a afirmat marţi că la nivelul Primăriei Capitalei s-au luat măsuri speciale pentru asigurarea securităţii tuturor participanţilor la evenimentele de masă prilejuite de vizita Papei Francisc în România, care vor fi organizate vineri la Bucureşti.

El a precizat că "activităţile de masă ale Sfântului Părinte sunt două, respectiv la ora 17,00, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde PF Părinte Daniel, împreună cu Papa Francisc, vor saluta invitaţii care vor veni la Catedrala Patriarhală şi ora 18,10, la Catedrala Sfântul Iosif, unde Sfântul Părinte va avea o activitate religioasă".

"Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti a dispus, împreună cu Arhiepiscopia, montarea ecranelor prin care se vor transmite în permanenţă activităţile la care Sfântul Părinte ia parte. Practic, în acest fel, toţi cei care vor participa la acest eveniment în zona centrală a Bucureştiului vor putea în mod direct să intre în contact cu activitatea Sfântului Părinte şi locurile în care acesta va fi prezent", a spus Bădulescu, la conferinţa de presă organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

Potrivit organizatorilor, în Capitală vor fi montate 15 ecrane de diferite dimensiuni, două, de mari dimensiuni, urmând a fi puse la dispoziţie de Primăria Generală a Capitalei. Prin intermediul acestora vor fi transmise în direct momentele vizitei Papei şi un program artistic organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, la care îşi dau concursul Corurile Madrigal şi Cantus Mundi, Orchestra Simfonică Bucureşti şi Monica Anghel.

El a recomandat tuturor participanţilor la eveniment să plece din vreme spre locurile unde au repartizate bilete.

"Recomandarea administraţiei este ca toţi cei care participă să plece din timp către locurile unde se vor desfăşura cele două evenimente centrale - Catedrala Mântuirii Neamului şi Catedrala Sfântul Iosif. Vrem să să transmitem pe această cale bucureştenilor că activitatea va fi în centrul Bucureştiului şi anume Piaţa George Enescu, Piaţa Revoluţiei, Catedrala Sfântul Iosif, unde Papa va binecuvânta, va ţine discursurile şi va săvârşi omilia în Catedrala Sfântul Iosif", a precizat viceprimarul.

Traficul în zonă va fi restricţionat pe mai multe străzi din jurul catedralei, începând cu ora 11,00, iar pe Calea Victoriei începând de la ora 16,00.

Bădulescu a atras atenţia asupra faptului că este interzisă participarea la eveniment cu băuturi alcoolice, cu obiecte contondente, cu orice fel de animal. Cei care au maşini parcate în zonele dedicate evenimentului vor trebui "să înţeleagă să le ia şi să le ducă în planul doi".

"Parcările vor fi indicate de către Direcţia Generală de Poliţie Locală a Municipiului Bucureşti care va fi în mod permanent alături de organizatori şi de celelalte structuri ale Jandarmeriei şi ale Poliţiei Municipiului Bucureşti. Credem că nu vor fi probleme. Practic, de mâine, ultimele amănunte pe care le mai avem de retuşat sunt undeva gata în jurul orei 18,00. Municipalitatea este pregătită ca acest eveniment să înceapă. Dumnezeu să ne ajute şi să terminăm cu bine această vizită istorică la Bucureşti", a spus viceprimarul.

Accesul pelerinilor în zona Catedralei Sfântul Iosif se va putea face între orele 12,30 - 16,30, iar în zona Piaţa Revoluţiei accesul va fi permis până la ora 17,30.

Adriana Răcăşan, producătorul evenimentului, a precizat că accesul la evenimentul de la Catedrala Sfântul Iosif va fi făcut pe străzile de lângă catedrală, respectiv străzile Berthelot, Budişteanu, Luterană, Calea Victoriei şi a spus că în Piaţa George Enescu "este cea mai mare zonă de scaune pe care noi o pregătim pentru pelerinii noştri".

Ea a precizat că fiecare persoană a primit un bilet nominal, cu un cod de bare, netransmisibil, care poate fi folosit o singură dată de persoana respectivă. Pelerinii vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate şi să poarte o ţinută decentă.

Odată intraţi în zonele special amenajate, pelerinii vor avea acces permanent la următoarele facilităţi: toalete, coşuri de gunoi, puncte de prim ajutor şi alimentare cu apă, fiind permise gustările la pachet şi apa, în cantităţi rezonabile.

300 de voluntari, care vor purta tricouri galbene, inscripţionate cu sloganul "Sunt voluntarul Papei Francisc", îi vor îndruma şi ajuta pe cei 25.000 de pelerini înscrişi pentru eveniment. Aceştia vor primi un săculeţ de culoare galbenă în care vor regăsi o şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ care va avea imprimat pe o parte steagul Vaticanului, iar pe alta drapelul României, materiale informative, broşuri cu textele şi cântările liturgice, şi un rozariu.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti va amenaja şi scaune dedicate special spovadei şi împărtăşirii pelerinilor.

În zona Catedralei Sfântul Iosif şi în Piaţa Ateneului vor existe două scene de mici dimensiuni unde se vor desfăşura momente artistice. Totodată, organizatorii au anunţat amenajarea unor zone speciale, dedicate persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor cu copii mici, acestea din urmă în zona Ateneului.

Sfânta Liturghie de la Catedrala Sfântul Iosif va dura o oră şi 20 de minute.

Potrivit organizatorilor, veşmintele purtate de Papa Francisc şi prelaţii români prezenţi la Sfânta Liturghie, cu un design special, agreat de Comitetul Liturgic de Organizare, au fost realizate în Polonia şi sunt deja la Bucureşti.

Viceprimarul Capitalei a reamintit că în ziua de vineri, 31 mai, toate şcolile, de stat sau particulare, din Capitală vor fi închise.

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România se va desfăşura în perioada 31 mai - 2 iunie, la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. Suveranul Pontif se va afla la Bucureşti pe 31 mai, la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi pe 1 iunie şi la Blaj pe 2 iunie. Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a efectuat o vizită istorică la Bucureşti în mai 1999. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Aurelian Bădulescu