x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cele mai înalte staţii meteo din România şi poveştile lor GALERIE FOTO

Cele mai înalte staţii meteo din România şi poveştile lor GALERIE FOTO

16 Mai 2014   •   15:04
Cele mai înalte staţii meteo din România şi poveştile lor GALERIE FOTO

A devenit o obişnuinţă să ne planificăm timpul liber în funcţie de prognoza meteo, starea vremii devenind chiar unul dintre cele mai importante aspecte înainte de a porni la drum într-un weekend sau chiar a ieşi la o plimbare.

Cele mai frumoase tuneluri naturale din lume: Arată ca în poveştile cu zâne FOTO

Practic am devenit dependenţi de informaţiile meteorologilor, însă puţini sunt cei care ştiu că în spatele acestor prognoze stau oameni care muncesc asiduu în locuri izolate, care la fiecare 60 de minute furnizează codul sinoptic, prin intermediul telefonului mobil, sau, dacă nu este semnal, prin staţia radio.

Descoperă şi Misterele Bucureştiului. Forturile Capitalei, istoria năpădită de buruieni şi ignoranţă FOTO

Staţia Meteorologică Vârful Omu. Munţii Bucegi, 2505 metri

Este staţia aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră şi se găseşte în apropierea cabanei turistice de la Vârful Omu. Temperatura medie a lunilor de iarnă este aici de -10 grade Celsius. Primele observaţii climatologice s-au făcut din anul 1927 de cabanierul Ion Stănilă, care le-a consemnat timp de 10 ani, într-un registru. În anul 1937, Institutul Meteorologic a înfiinţat la cabană un birou specializat cu 3 observatori, care transmiteau prin radio, din oră în oră, datele meteo la Institutul Meteorologic Central. Apa potabilă se aduce de la un izvor din Obârşia Ialomiţei, de la aproximativ 2 km distanţă.

Mai multe staţii meteo din România aflate la altitudini ridicate pe RomâniaTV.net.

 

×