x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cernobâl: după 27 de ani

Cernobâl: după 27 de ani

de Carmen Anghel    |    28 Apr 2013   •   16:21
Cernobâl: după 27 de ani

Sate distruse şi înmormântate, fântânile moarte, ferestrele oarbe ale caselor părăsite, locuinţele jefuite şi cuptoarele rămase de la casele arse, deasupra cărora se înalţă, fantomatic, sarcofagul celui de-al patrulea reactor de la Cernobâl. Acestea sunt imagini pe care le vom regăsi în expoziţia de fotografie “Cernobâl: după 27 de ani”, de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Vernisajul are loc luni, 29 aprilie 2013, la ora 15:00, la Sala Acvariu.

La şase ani după catastrofa de la Centrala Atomică de la Cernobâl, o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul de Etnografie din cadrul Academiei Naţionale de Ştiinţe din Lvov a început o cercetare complexă, pe teritoriile contaminate radioactiv. În 1994, muzeografii au început să studieze sistematic zona. Participanţii la expediţii au identificat zeci de mii de artefacte etnografice, de artă şi istorice, care caracterizează viaţa şi tradiţiile locuitorilor din raioanele Cernobâl, Ivankivsk şi Polissia, din regiunea Kiev, şi din raioanele Ovruţk, Malynsk, Narodyţk, din regiunea Jitomir, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în momentul catastrofei, informează organizatorii.

Fotografiile prezentate în această expoziţie au fost realizate în perioada 1994-1999 şi mărturisesc urmările fatale ale catastrofei nucleare.


×
Subiecte în articol: cernobal accident