x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: În aceste zile, capitala României devine centrul discuțiilor despre securitatea Europei

Ciucă: În aceste zile, capitala României devine centrul discuțiilor despre securitatea Europei

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2024   •   16:40
Ciucă: În aceste zile, capitala României devine centrul discuțiilor despre securitatea Europei

Capitala României devine „centrul discuțiilor despre securitatea Europei și despre soluțiile cele mai acute pentru problemele cu care ne confruntăm”, spune Nicolae Ciucă la cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE.

„Este o mare onoare să găzduim cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea la București a acestui prestigios eveniment. Am convingerea că dezbaterile din aceste zile vor da naștere unor soluții și acțiuni care să contribuie la dezideratul securității, al promovării democrației și drepturilor omului în regiune. În aceste zile, capitala României devine centrul discuțiilor despre securitatea Europei și despre soluțiile cele mai acute pentru problemele cu care ne confruntăm. Suntem la doi ani și jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina. La doar câteva sute de kilometri de locul în care ne aflăm, românii aud sunetul conflictului de dincolo de graniță. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca războiul să revină pe vechiul continent. Este o realitate pe care trebuie să o privim cu realism și hotărâre, cu o gândire pe termen lung și acțiuni pe măsură”, a spus Ciucă.

Autoritățile române au decis să nu permită participarea delegațiilor Federației Ruse și Belarusului la această Sesiune a Adunării Parlamentare a OSCE, a adăugat liderul liberal: „Misiunea noastră este securitatea și cooperarea. Cine subminează în mod activ și deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenția să participe la această Adunare. Nu putem accepta ca cineva să abuzeze de principiile și regulile acestei Organizații, în timp ce le încalcă flagrant”.

În abordarea temei centrale a sesiunii - „Rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate: o perspectivă parlamentară” – Ciucă a spus că pornește de la câteva premise: Prima este aceea a urgenței acțiunii noastre. Ne aflăm într-un an critic atât pentru soarta războiului din Ucraina, cât și pentru viitorul democrației și al ordinii internaționale bazate pe reguli. Acțiunea sau inacțiunea noastră vor cântări semnificativ pentru viitorul regiunii. Orice ezitare poate să însemne prelungirea conflictului din Ucraina, adâncirea amenințării în regiunea Mării Negre, cu grave consecințe de securitate, economice și sociale pentru întreg continentul. De aceea, trebuie să ajutăm Ucraina acum, cu tot ce ne stă în putință, nu doar pentru a se apăra, ci pentru a câștiga războiul și a-și elibera teritoriul.

În contextul conflictului din Ucraina, Ciucă a subliniat încă o dată importanța întăririi sprijinului internațional pentru Republica Moldova.

„A doua premisă ține de relevanța formatelor multilaterale și a dialogului pentru rezolvarea conflictelor și adaptarea la contextul actual. Parlamentele sunt organismele reprezentative ale democrațiilor. Acțiunea noastră la nivel parlamentar trebuie să se ridice la imperativul momentului. A treia premisă este aceea că ne aflăm la intersecția unei multitudini de crize și amenințări care se potențează reciproc, pe toate cele trei dimensiuni ale acțiunii OSCE: politico-militară, economică și de mediu, respectiv umană. Războiul se poartă nu doar pe câmpul de luptă, ci și pe terenul dezinformării, manipulării și propagandei, care alimentează discursul de ură, extremismul și radicalismul. Marea bătălie a anului 2024 este aceea între democrație și autoritarism, între apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și cei care vor să o distrugă, între un mod de viață care pune în centrul său libertatea, drepturile individului, toleranța și cei care vor să le suprime. Dar bătălia noastră nu se oprește la anul 2024. Personal, am vorbit în mai multe rânduri despre nevoia unei viziuni pe termen lung, despre un „deceniu al securității”, care să includă răspunsuri coerente la toate crizele prezentului și viitorului: de la cea de securitate la pericolul extremismului și la impactul conflictelor asupra economiilor, mediului și oamenilor; de la declinul demografic la provocările generate de migrație. Acestora li se adaugă incertitudinile care vin din dezvoltarea noilor tehnologii, în special a inteligenței artificiale. Prin reprezentativitatea sa, acesta este forul cel mai îndreptățit să ofere o asemenea viziune”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În plus, acesta a adăugat că OSCE joacă azi un rol cheie pentru consolidarea securității și cooperării în Europa prin abordarea sa cuprinzătoare: „România a fost și rămâne un partener determinant și activ pentru implementarea deplină a principiilor și angajamentelor asumate. România și-a propus să fie un model în ceea ce privește protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Acțiunile noastre sistematice, pe termen lung, au vizat pe de-o parte încurajarea participării politice și civice și incluziunea socială. Pe de altă parte, s-au concretizat în strategii complexe pentru a combate orice formă de discriminare și pentru a proteja drepturile fundamentale ale omului. România se află în prima linie a luptei împotriva antisemitismului și oricărei forme de discriminare și de discurs de ură. Vorbesc de la sine politicile adoptate în timp de statul român, dar și eforturile de informare și educare a tinerelor generații. Reamintesc faptul că România a inclus în programa școlară de liceu disciplina obligatorie . Noua strategie este răspunsul autorităților române la evoluțiile îngrijorătoare și la proliferarea extremismului și antisemitismului în spațiul occidental. Pentru România, protejarea și promovarea drepturilor și libertăților fiecărei persoane și asigurarea siguranței cetățenilor, sub orice formă, este o prioritate absolută”.

Adunarea Parlamentară a OSCE se desfășoară în perioada 29 iunie - 3 iulie la București.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă securitate Europa