x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: Schimbările climatice reclamă măsuri majore, pe termen lung

Ciucă: Schimbările climatice reclamă măsuri majore, pe termen lung

08 Sep 2022   •   12:59
Ciucă: Schimbările climatice reclamă măsuri majore, pe termen lung
Sursa foto: Hepta

Schimbările climatice reprezintă una din cele mai mari provocări ale omenirii la nivel global și reclamă măsuri majore, pe termen lung, afirmă premierul Nicolae Ciucă, prezent la lansarea raportului „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”.

„Schimbările climatice reprezintă una din cele mai mari provocări ale omenirii la nivel global și reclamă măsuri majore, pe termen lung. E important că starea de urgență climatică a fost recunoscută la cel mai înalt nivel internațional, Organizația Națiunilor Unite, încă din 2020. De asemenea, trebuie salutat faptul că numeroase organizații internaționale, precum Banca Mondială, NATO, OCDE se implică activ în limitarea efectelor schimbărilor climatice, deoarece acestea sunt multiplicate în viața noastră de zi cu zi”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmă că Românias-aconfruntat anul acesta cu o secetă care a afectat grav nu doar agricultura, a afectat calitatea vieții oamenilor.

„Este clar că schimbările climatice afectează pe termen lung agricultura, sănătatea publică, sistemul energetic, transporturile și desigur biodiversitatea. Tocmai de aceea, am trecut la măsuri și acțiuni concrete pentru a-i ajuta pe cei afectați de efectele secetei. La nivelul Guvernului a fost înființat Comitetul interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură în care am decis asigurarea la timp a subvenţiilor şi fondurilor alocate din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor agricole şi pentru realizarea obiectivelor de investiţii destinate reducerii consumului de energie. O altă măsură luată se referă la alocarea fondurilor necesare pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi investiţii în sistemul de irigaţii, pentru a putea menţine în funcţiune sistemul şi a creşte capacitatea acestuia”, adaugă premierul.

El arată că s-a impus și în România necesitatea revizuirii Strategiei Naționale de Adaptare la Schimbările Climatice și elaborarea Planului Național de Acțiune pentru implementarea acesteia.

„Implementarea Strategiei și a Planului până în 2030 și corelarea cu alte politici și strategii, cum ar fi reziliența sistemului energetic, reducerea riscurilor de producere a dezastrelor sau managementul resurselor de apă, reprezintă o condiție obligatorie pentru adaptarea societății românești la schimbările climatice și atenuarea impactului acestora pe termen mediu și lung. (...) Uniunea Europeană finanțează adaptarea la schimbările climatice în Europa printr-o gamă largă de instrumente și, cu siguranță vor fi necesare contribuții considerabile din partea bugetelor naționale și a sectorului privat pentru îndeplinirea obiectivelor asumate. De aceea e important să avem dezbateri ca acestea, să fim deschiși spre consultări cu mediul privat, cu lumea academică, cu experți pentru a lua acele măsuri care îmbunătățesc capacitatea noastră de adaptare și duc la creșterea rezilienței sistemelor socio-economice și naturale la impactul schimbărilor climatice, facilitând tranziția României către o economie circulară și atingerea neutralității climatice până în anul 2050”, a încheiat Ciucă.

 

(sursa: Mediafax)

×