x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coaliţie pro-Orban

Coaliţie pro-Orban

de Monica Iordache Apostol    |    Victor Ciutacu    |    Violeta Fotache    |    22 Dec 2007   •   00:00
Coaliţie pro-Orban
Sursa foto: Christian Silva/

"Dacă il revocă fără acordul nostru, va fi război", lansa ieri un lider liberal avertismentul către premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu referire la intenţia acestuia de a anunţa demiterea din funcţie a ministrului Transporturilor, Ludovic Orban.

SCANDALUL "ACCIDENTUL" - Vicepreşedinţii liberali l-au răzgăndit pe Tăriceanu


"Dacă il revocă fără acordul nostru, va fi război", lansa ieri un lider liberal avertismentul către premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu referire la intenţia acestuia de a anunţa demiterea din funcţie a ministrului Transporturilor, Ludovic Orban.

Conducerea PNL a fost divizată de scandalul Orban. O parte a vicepreşedinţilor liberali s-a coalizat să-l susţină pe Ludovic Orban, sunăndu-l ieri-dimineaţă pe premier pentru a-i cere să renunţe la planul de a anunţa revocarea din funcţie a ministrului Transporturilor. După discuţia de joi seara, in timpul căreia premierul i-a pus lui Ludovic Orban pe masă două hărtii, demisia sau hotărărea de revocare, Tăriceanu a fost asaltat ieri-dimineaţă cu telefoane din partea vicepreşedinţilor liberali. Crin Antonescu, Norica Nicolai, Paul Victor Dobre şi Radu Stroe au fost printre cei care i-au solicitat lui Tăriceanu să-l lase pe Orban in pace. Primul telefon a fost insă primit chiar de la "impricinat". Orban, care avea termen de găndire păna ieri-dimineaţă, i-a repetat premierului că nu are nici un motiv să demisioneze şi că acesta n-are decăt să il demită. A urmat Crin Antonescu, spun surse din conducerea PNL, care i-a reproşat premierului că pe Tudor Chiuariu l-a susţinut pănă in pănzele albe, dar nu vrea să facă acelaşi lucru cu Ludovic Orban. Mai mult, argumentul lui Antonescu a fost acela că nici măcar discuţia lui Orban cu jurnalistul Robert Turcescu nu conţinea nimic compromiţător pentru ministru şi, in concluzie, nu există nici un motiv, juridic sau profesional, să il demită. "Dacă l-a sunat Crin Antonescu este suficient ca să il convingă", comenta ieri un alt lider al partidului.

RUPTURĂ. Crin Antonescu şi Ludovic Orban au in spate trei sferturi din partid, ameninţă susţinătorii lui Orban, care spun că premierul nu-l poate indepărta pe ministru fără acordul unora dintre ei.

Premierul este sfătuit de consilieriul său de imagine, Dan Andronic, să-l indepărteze pe Orban din Guvern, delimităndu-se astfel de un scandal alimentat de multele neclarităţi din declaraţiile, şi aşa intărziate, ale ministrului Transporturilor. Un alt adept al expulzării lui Ludovic Orban este preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Tot in tabăra aceasta s-a plasat şi vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti, care a pledat in discuţiile cu premierul şi cu alţi colegi de partid pentru demiterea lui Orban.

Argumentul lor ţine de scandalul mediatic creat in jurul accidentului produs duminică, dar ceea ce ii face să nu fie foarte vehemenţi in a-i solicita public demisia este temerea că, odată linşat mediatic un ministru, oricine altcineva poate păţi acelaşi lucru. Premierul a amănat decizia pănă se mai limpezesc apele in ancheta derulată de Parchetul General, lucru care i-ar justifica hotărărea, oricare ar fi ea, şi l-ar scăpa de un conflict cu tabăra pro-Orban.

monica.iordache@jurnalul.ro

victor.ciutacu@jurnalul.ro

Amănare

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri la Alba-Iulia că aşteaptă rezultatele oficiale ale anchetei făcute de autorităţile abilitate in cazul ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, şi apoi va lua o decizie privind situaţia acestuia. Tăriceanu a spus că pănă in momentul de faţă nu există decăt acuzaţii in presă, şi nu ceva oficial. "Nu trebuie să mutăm judecata din sala de tribunal in piaţa publică. Trebuie să vedem care este rezultatul anchetei făcute de procurori şi apoi voi putea decide", a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.

In aşteptare

"Nu trebuie să mutăm judecata din Sala de Tribunal in piaţa publică. Trebuie să vedem care este rezultatul anchetei făcute de procurori şi apoi voi putea decide".

Premierul Călin Popescu Tăriceanu

Todean a refuzat testul poligraf

Tatăl Simonei Todean, presupusa victimă a accidentului ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, a refuzat ieri testul cu detectorul de minciuni şi şi-ar fi angajat un avocat, ne-au declarat surse judiciare. El a fost invitat ieri la Poliţia Capitalei, să fie testat cu poligraful, după ce anchetatorii ar fi descoperit unele aspecte contradictorii in declaraţiile legate de accident.

DIN NOU AUDIAT. De altfel, Gavril Todean a fost ieri audiat de procurori pentru a doua oară, după ce joi le spusese anchetatorilor acelaşi lucru declarat şi poliţiştilor: că fata lui nu a fost accidentată de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Ieşind de la audierile de ieri, Todean a spus că a fost chemat pentru audieri mai intăi la Poliţie. "De acolo m-au adus la procurori cu maşina", a spus Todean, precizănd că intrebările au fost aceleaşi ca şi in ziua precedentă. El a subliniat că a dat aceleaşi declaraţii la procuror şi a spus ziariştilor că joi seară a fost cu fiica lui la Institutul de Medicină Legală. In prima zi, după ieşirea de la intălnirea cu procurorii, tatăl presupusei victime declara presei că fiica lui a căzut pe scara din faţa casei cu 10 minute inainte de accidentul lui Orban. Răspunzănd unei alte intrebări, el a precizat insă că nu ştie cănd a avut loc accidentul.

NU E UN DOSAR POLITIC. "Nu poate fi vorba nicidecum despre vreun dosar politic. Nu a dat nici un politician vreo dispoziţie, nu s-a interesat nici un politician despre acest caz. Noi suntem obligaţi de lege să ne autosesizăm dacă există indicii clare (aşa cum este inregistrarea de la 112) că există o victimă a accidentului rutier care nu a fost declarată. Există indicii clare că există o victimă. Procurorii nu fac acum decăt să verifice dacă există legături de cauzalitate intre rănile acesteia şi accidentul rutier", ne-a declarat ieri purtătorul de cuvănt al Ministerului Public, procurorul-şef Robert Cazanciuc. "Noi suntem obligaţi de lege să transformăm indiciile in probe, aşa cum suntem obligaţi de lege să administrăm probe şi in acuzare, şi in apărare."

CRP FĂRĂ REALITATEA MEDIA. La o zi după ce Robert Turcescu a difuzat intr-o emisiune inregistrarea unei convorbiri telefonice purtate cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, Realitatea Media a anunţat ieri că se retrage din Clubul Romăn de Presă (CRP), incepănd cu 21 decembrie. Decizia vine după ce şeful CRP, Cristian Tudor Popescu, a declarat la Realitatea TV că inregistrarea nu are nici o relevanţă deontologică, neoferind nici o dovadă că Orban ar fi fost beat. Popescu a spus că nu poate fi vorba de o presiune sau de o ameninţare a unui politician asupra unui jurnalist, catalogănd discuţia ca una intre doi amici. Realitatea Media consideră atitudinea preşedintelui CRP faţă de un coleg de breaslă ca fiind in flagrantă contradicţie cu funcţia sa de lider al jurnaliştilor din Romănia.

×