x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vine prăpădul: Județul Galați intră sub avertizare Cod Roșu de ploi torențiale

Vine prăpădul: Județul Galați intră sub avertizare Cod Roșu de ploi torențiale

de Redacția Jurnalul    |    29 Sep 2024   •   10:27
Vine prăpădul: Județul Galați intră sub avertizare Cod Roșu de ploi torențiale

Județul Galați va fi sub avertizare Cod Roșu, duminică noaptea, pentru ploi torențiale, posibil 80-100 l/mp, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Avertizarea Cod Roșu este valabilă luni, între orele 00.00 și 09.00.

„În județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40...50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80...100 l/mp”, anunță meteorologii.

Totodată, ANM a emis o avertizare Cod portocaliu, valabilă până luni, la ora 10.00. Potrivit acesteia, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...70 l/mp și local peste 80...100 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70...85 km/h.

De asemenea, potrivit altei avertizări, de Cod galben, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor până luni, la ora 10.00, fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70...90 km/h.

Furtună în Galați: Sunt o mie de persoane vulnerabile care trebuie să fie în atenția autorităților

Până în acest moment avem centralizat aproximativ o mie de persoane vulnerabile, vârstnici și persoane cu dizabilități, care trebuie să fie în atenția autorităților locale, spune Teodora Diaconiță, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galați, județ care va intra sub Cod roșu de ploi.

„A fost întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și s-au stabilit măsuri concrete pentru fiecare instituție cu atribuții în acest domeniu. Au fost trimiși în teren pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați pentru a discuta cu fiecare primar în parte, în vederea identificării tuturor persoanelor vulnerabile. Mai mult decât atât, Instituția Prefectului a făcut o adresă ieri (sâmbătă - n.r.) dimineață în acest sens și până în acest moment avem centralizat aproximativ o mie de persoane vulnerabile care trebuie să fie în atenția autorităților locale. În acest moment primarii știu exact ce au de făcut și începând cu ora 14 astăzi se va institui permanența la fiecare sediu de primărie din județul Galați”, spune la Antena 3 CNN Teodora Diaconiță, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galați.

Ea precizează că în acest moment nu sunt gravide la termen pentru care să fie solicitat ajutorul autorităților locale.

„În schimb avem în atenție tot ce înseamnă persoane vârsnice și persoane cu dizabilități care nu se pot auto evacua. În acest moment nu s-a luat o măsură în această privință de a fi evacuate din timp, însă în cursul zilei de astăzi (duminică - n.r.) vor avea loc mai multe ședințe atât cu primarii în sistem videoconferință cât și cu membrii Comitetului Județean pentru situații de urgență. Iar dacă situația se va impune va fi luată și această măsură de relocare temporară a persoanelor care nu se pot autoevacua”, încheie Diaconiță.

Județul Galați va fi sub avertizare Cod Roșu, duminică noaptea, pentru ploi torențiale, posibil 80-100 l/mp, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

(sursa: Mediafax)

×