Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ (FSLI) anunţă că va ataca Ordonanţa de Urgenţă 114 la Curtea Constituţională a României (CCR), prin Avocatul Poporului. Ministerul Educaţiei le-a propus printre altele sindicaliştilor majorarea efectivelor minime de preşcolari şi elevi pentru a acoperi costurile aplicării ordonanţei.
Ordonanţa prevede concedierea a 15.000 de profesori de la 1 septembrie şi, în opinia liderului FSLI, Aurel Cornea, aceasta nu este de natură să ducă la îmbunătăţirea actului de învăţământ. Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ s-au întâlnit ieri cu cei ai Ministerului Educaţiei urmând ca marţea viitoare să reia negocierile. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a propus sindicaliştilor patru măsuri pe care aceştia să le negocieze şi care să poată fi luate pentru eficientizarea costurilor legate de aplicarea Ordonanţei 114/2009 privind reducerea posturilor din sistem, cu 15.000 în 2010.
Acestea sunt: creşterea numărului de ore pentru directori şi directori adjuncţi, la 6-12 ore pe săptămână, în funcţie de mărimea şcolii; renunţarea la norma didactică de predare cu două ore pe săptămână pentru personalul didactic cu gradul I şi cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani; majorarea efectivelor minime de preşcolari şi elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ; organizarea claselor I, a V-a şi a IX-a din unităţile de învăţământ din mediul urban la limita maximă prevăzută de lege de 30 de elevi.
Funeriu a precizat că nu are în vedere depăşirea numărului legal de elevi la clasă, iar aceste măsuri vor fi discutate timp de o săptămână în cadrul tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, urmând ca la 12 ianuarie să se întâlnească din nou cu sindicatele pentru a le analiza.