x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copiii născuţi în 2005, ultima generaţie care poate intra la şcoală fără să fi fost în clasa pregătitoare

Copiii născuţi în 2005, ultima generaţie care poate intra la şcoală fără să fi fost în clasa pregătitoare

de Mediafax    |    22 Noi 2011   •   14:01
Copiii născuţi în 2005, ultima generaţie care poate intra la şcoală fără să fi fost în clasa pregătitoare

Elevii nascuti in anul 2005 reprezinta ultima generatie admisa in invatamantul primar fara sa fi fost in clasa pregatitoare, din anul scolar 2012 - 2013 aceasta devenind obligatorie, a declarat inspectorul general scolar, profesor Cristian Alexandrescu.

Pentru copiii nascuti in intervalul 1 septembrie 2006 - 31 decembrie 2006 parintii vor putea opta daca prelungesc inca un an grupa mare sau daca cei mici merg in grupa pregatitoare.

In cazul in care copiii nascuti in intervalul 1 septembrie - 31 decembrie raman inca un an in gupa mare, in anul scolar 2013-2014 vor intra in clasa pregatitoare, a adaugat inspectorul general scolar.

Potrivit legii, in clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare, a mai spus Cristian Alexandrescu.

In clasa pregatitoare din invatamantul special sunt inscrisi copii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor legali sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copii cu cerinte educationale speciale cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani la data inceperii anului scolar.

Potrivit datele centralizate de ISMB pana in prezent, in Capitala ar fi aproximativ 5.600 de copii nascuti in 2005 si cam 12.700 nascuti in 2006 care vor face clasa pregatitoare, precum si peste 5.000 de copii nascuti intre 1 septembrie si 31 decembrie 2006 care pot opta sa ramana inca un an in grupa mare sau sa intre in clasa pregatitoare.

Alti aproximativ 3.000 de copii nu sunt cuprinsi in nicio gradinita din Bucuresti, ei urmand sa fie identificati.

Inspectoratul Scolar al Capitalei va deschide din ianuarie 2012 o linie verde pentru explicatii privind inscrierea in clasa pregatitoare. Pana atunci, Ministerul Educatiei elaboreaza curriculum-ul si planurile cadru pentru clasa pregatitoare.

Profesorii pentru clasa pregatitoare vor urma un curs de formare.

×