x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Credem in Europa, dar nu si in Romania

Credem in Europa, dar nu si in Romania

de Irina Cristea    |    02 Sep 2005   •   00:00
Credem in Europa, dar nu si in Romania

Romanii vad cu ochi buni Uniunea Europeana, dar sunt suspiciosi cand vine vorba despre implicarea autoritatilor romane in atribuirea fondurilor de la Bruxelles.

Uniunea Europeana este o organizatie corecta, ce ofera, fara interese ascunse, sume mari de bani care rezolva probleme importante. Asa ar arata o definitie a Uniunii, dupa cum reiese din sondajul "Ce cred romanii despre fondurile UE si care este perceptia lor despre Delegatia Comisiei Europene din Romania". Cercetarea realizata de IRSOP la comanda delegatiei a scos la lumina impresiile oamenilor despre institutiile europene, despre cum se acorda banii, despre cat de transparente si dezinteresate sunt partea romana si cea comunitara sau despre scandalurile legate de fondurile europene.

BUNE SI RELE. Romanii si-au dat cu parerea si in privinta criteriilor si pregatirilor de aderare. Participantii la sondaj cred ca multe dintre cerintele europene au fost deja indeplinite sau sunt pe drumul cel bun. Ei cred ca tara indeplineste criteriile de aderare la UE, libertatea presei si respectarea drepturilor minoritatilor, domenii de obicei nelipsite din zona de critici a rapoartelor europene. Romanii cred ca lucrurile se misca in directia corecta si in ceea ce priveste protectia copilului, drepturile omului, statul de drept, concurenta sau armonizarea legislatiei cu cea europeana. Agricultura, mediul sau administratia sunt domenii unde oamenii sunt de acord in proportie de 20%-30% ca lucrurile nu stau tocmai bine, iar eradicarea coruptiei este considerata de 48% dintre cei intervievati drept principala masura de care depinde aderarea. Alte doua prioritati sunt, potrivit rezultatelor sondajului, imbunatatirea nivelului de trai (34% dintre cei chestionati) si reducerea somajului (16%).

ETERNA PROBLEMA. Romanii asociaza distribuirea de fonduri europene cu frauda si coruptia. Desi sunt de parere ca banii sunt distribuiti corect si transparent de Bruxelles, oamenii cred ca lucrurile se schimba cand banii ajung la autoritatile romane. Doar 29% dintre cei care au raspuns la chestionarul IRSOP cred ca partea romana distribuie corect banii, in timp ce si mai putini (27%) cred ca romanii utilizeaza corect banii europeni.

CITITORII JURNALULUI NATIONAL CRED IN ANCHETELE ZIARULUI
Suspiciunea populatiei este rezultatul informatiilor din presa si a experientei personale. Potrivit rezultatelor sondajului, cititorii publicatiilor Jurnalul National si Evenimentul Zilei cred intr-o masura putin mai mare decat alti cititori de presa ca lucrurile pe care le citesc in ziar se bazeaza pe anchetele desfasurate de jurnalisti sau pe informatiile primite din interior de la persoane bine informate, care lucreaza in cadrul institutiilor implicate in alocarea fondurilor europene.

Persoanele intrebate cunosc bine scandalurile de coruptie care s-au produs pe parcursul ultimelor 12 luni, iar aceste scandaluri nu au facut sa sporeasca neincrederea. Deoarece coruptia este un fenomen cu care au avut de-a face foarte multe persoane, romanii sunt de parere ca ea exista si in domeniul finantarilor oferite de Uniunea Europeana. Cele mai cunoscute scandaluri sunt cele privind baronii locali (58%), cazul Puwak (46%), si cele privind fondurile SAPARD (32%).
×
Subiecte în articol: observator cred romănii europene