Piaţa de echipamente şi tehnică medicală din România va creşte anual cu 7%-10% în următorii cinci ani, întrucît sectorul este mai puţin dezvoltat ca majoritatea statelor din regiune, din cauza fondurilor reduse alocate sănătăţii, potrivit researchandmarkets.com.
“România a beneficiat de pe urma aderării recente la Uniunea Europeană (UE) atît în termeni de investiţii străine directe atrase înainte de 1 ianuarie 2007, cît şi ai majorării atractivităţii pieţei pe termen mai lung”, se arată într-un raport publicat pe researchandmarkets.com, care citează datele Business Monitor International (BMI).
Raportul estimează că piaţa farmaceutică din România va avansa în următorii cinci ani cu o rată-record, în contextul în care medicamentele brevetate vor beneficia de o îmbunătăţire a reglementărilor şi a mediului proprietăţii intelectuale.
BMI a revizuit recent în creştere estimările pentru piaţa din România, previzionând că aceasta va avansa cu o rată superioară celei înregistrate anul trecut.
Totuşi, piaţa românească ar putea să înceapă să-şi reducă avansul pe termen lung, chiar dacă “va rămîne unul dintre cele mai dinamice state din estul Europei”, potrivit BMI.
Necesitatea de a se reduce datoriile acumulate de spitale va determina Guvernul să aloce mai multe fonduri pentru consumatori, ceea ce va avea ca efect pe termen lung dezvoltarea pieţei vînzărilor directe.
Companiile străine, majoritatea prezente prin distribuitori locali, au arătat mai mult interes pentru piaţa românească în urma aderării statului la blocul comunitar.
Medicamentele importate, care au reprezentat treptat trei sferturi din piaţa românească, ar putea să-şi reducă ponderea în perioada analizată, dar vor continua să acopere o mare parte din cererea locală.
Citește pe Antena3.ro