x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza de medicamente continuă. Lipsesc din farmacii antibioticele și siropurile antitermice pentru copii

Criza de medicamente continuă. Lipsesc din farmacii antibioticele și siropurile antitermice pentru copii

de Redacția Jurnalul    |    26 Ian 2023   •   12:00
Criza de medicamente continuă. Lipsesc din farmacii antibioticele și siropurile antitermice pentru copii
Sursa foto: Hepta

Lipsa de medicamente continuă și pune în pericol sănătatea românilor. După decizia autorităților de suspendare a exporturilor de antibiotice și antitermice, acestea continuă să lipsească din farmacii, iar copiii sunt cei mai afectați.

Antibioticele de bază pentru adulți nu se găsesc și nici siropurile pentru răceală, gripă, viroză, atât de necesare copiilor. Astfel că produsele pe bază de ibuprofen și paracetamol sunt acum o problemă. 

Astfel că Ministerul Sănătății a suspendat exportul pentru 9 antibiotice și pentru unele antitermice destinate copiilor însă deocamdată situația nu s-a schimbat în farmacii

"Noi nu am simţit încă această măsură, nu au ajuns încă la noi efectele acestei măsuri. Încă avem deficit în a achiziţiona antitermice, antibiotice, mai ales cel pentru copii lipsesc", spune Carina Ionescu,farmacistă, pentru antena3CNN. 

"Au început să lipsească şi cele pentru adulţi. Primim aceleaşi promisiuni că în cursul săptămânii viitoare că vom primi medicamente, vom vedea. Panadolul Sirop nu se găseşte la noi cel puţin,  nu se mai găsesc nici supozitoarele cu paracetamo", a explicat și  Adina Nabulsi, farmacistă.

Oprirea exporturilor de medicamente este criticată de Asociaţia Distribuitoare Europenă de Medicamente (ADEM).

"Problema sunt importurile, nu sunt exporturile, mai degrabă într-o situaţie de criză, dacă tot vorbim de importuri restrânse la importul actual o vedem ca reglementarea importului paralel. Problema este acum la nivel de agenţie europenă a medicamentului. Amoxacilina, într-adevăr, lipseşte la nivel european", spune Coralia Kreyer, reprezentant ADEM.

Din păcate, problema survine în sezonul rece, când cresc infecțiile respiratorii și este cea mai mare nevoie de medicamente antitermice și antibiotice, pentru situațiile în care apar complicații.

Circa 300 de copii ajung în fiecare zi la camerele de gardă de la Spitalele Marie Curie sau Grigore Alexandrescu din Capitală. Totodată, 200 de adulți ajung de urgență în unitățile sanitare.

 

×
Subiecte în articol: criza medicamente farmacii