x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza românilor intraţi în greva foamei în Spania a luat sfîrşit

Criza românilor intraţi în greva foamei în Spania a luat sfîrşit

de Veronica Micu    |    24 Iul 2008   •   00:00
Criza românilor intraţi în greva foamei în Spania a luat sfîrşit

14:20 • Ieri, problemele muncitorilor români care intraseră în greva foamei din cauză că nu îşi primiseră salariile timp de trei luni s-a încheiat. Primăria din Puerto Real a demarat procedurile pentru ca firma contractoare să poată plăti salariile.

Ieri, problemele muncitorilor români care intraseră în greva foamei din cauză că nu îşi primiseră salariile timp de trei luni s-a încheiat. Primăria din Puerto Real a demarat procedurile pentru ca firma contractoare să poată plăti salariile.


ANGAJAMENT. "Am decis ieri (miercuri -n.r.), în jurul orei 16.00, să ridicăm greva", a declarat pentru presa spaniolă Cristian Vidinac, patronul firmei de construcţii Eurocom 2004 şi şef al echipei de muncitori. Alături de el mai rămăsase în grevă şi şeful de şantier. Iniţial intraseră în greva foamei 14 muncitori din Puerto Real. "Primăria a demarat procedurile oficiale pentru a acorda licenţa de vînzare firmei spaniole, dar ca orice formalitate durează 3-4 zile. Oficialii primăriei ne-au rugat să ieşim însă din greva foamei chiar din momentul demarării procedurilor şi de aceea am acceptat să încetăm protestul. Problema este aşadar în principiu rezolvată", a spus românul, care în urmă cu o zi ameninţa că va continua greva în faţa primăriei dacă autorităţile nu se implică în rezolvarea situaţiei. Cristian Vidinac a slăbit în cele şase zile de protest aproape cinci kilograme, dar încă nu a fost la medic pentru a-şi verifica starea de sănătate. "Deocamdată sunt acasă şi mă odihnesc, şi sper să nu fie nevoie să mă duc la doctor", a afirmat Vidinac. Paisprezece muncitori intraseră la 18 iulie în greva foamei, fiind victimele unui conflict comercial între două societăţi - una aparţinând lui Cristian Vidinac, iar cealaltă aparţinînd a doi asociaţi spanioli, care datorează firmei româneşti peste 86.000 de euro. Societatea lui Vidinac trebuia să încaseze banii pentru a-i plăti pe muncitori şi pentru a respecta angajamentul contractual de a construi un bloc de locuinţe la Puerto Real, în provincia Cadiz.


LICENŢĂ. Primăria din Puerto Real a putut interveni în rezolvarea crizei prin acordarea licenţei de ocupare a primelor locuinţe din blocul aflat în construcţie - permiţînd, practic, ca firma spaniolă să înceapă să vîndă aparatamentele şi să obţină banii necesari pentru plata muncitorilor. Autorităţile s-au arătat dispuse să ofere această licenţă încă de la începutul crizei, însă patronul spaniol refuzase în repetate rînduri să garanteze lucrarea cu suma de 86.000 de euro, o condiţie impusă de municipalitate ca să fie asigurată terminarea edificiului. Miercuri, patronul spaniol s-a deplasat la Puerto Real şi i-a înmînat lui Cristian Vidinac patru cecuri în valoare de 86.000 de euro, îndeplinindu-şi obligaţiile necesare pentru obţinerea licenţei de vînzare.

×
Subiecte în articol: observator greva puerto real