x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM propune sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul unor posibile abateri disciplinare la Tribunalul Bucureşti

CSM propune sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul unor posibile abateri disciplinare la Tribunalul Bucureşti

19 Mar 2013   •   11:03
CSM propune sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul unor posibile abateri disciplinare la Tribunalul Bucureşti
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

CSM vrea să sesizeze Inspecţia Judiciară să facă verificări privind posibile abateri disciplinare la Tribunalul Bucureşti, după ce judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu au fost acuzate că au luat mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, informează mediafax.ro.

În şedinţa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii de marţi urmează să fie discutată şi nota privind propunerea de sesizare a Inspecţiei Judiciare de către CSM, în legătură cu posibilele abateri disciplinare săvârşite în cadrul Tribunalului Bucureşti.

Propunerea CSM a fost formulată după ce judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, au fost arestare preventiv pentru luare de mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare.

În aceeaşi cauză sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, avocaţi şi alte persoane care ar fi intervenit la cele două judecătoare pentru repartizarea unor dosare la anumite complete de judecată şi pentru intervenţii în soluţionarea favorabilă a unor cauze aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti şi Curţii de Apel Bucureşti, în schimbul unor sume mari de bani.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat în 13 martie solicitarea DNA de percheziţie corporală şi domiciliară, reţinere şi arestare preventivă a celor două judecătoare. În 14 martie, CSM le-a suspendat pe cele două din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus în 15 martie emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Viorica Dinu şi Antonela Costache, avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu. Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată atât de cei şase arestaţi, cât şi de procurorii anticorupţie, în cazul lui Marian Catrin, instanţa supremă urmând să judece în 20 martie recursurile formulate în această cauză.

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, avocata Ileana Răducan, din Baroul Dolj, Marian Vasile, Marian Catrin, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au fost reţinuţi de procurorii DNA în noaptea de 13 spre 14 martie, după percheziţii şi audieri care au durat mai multe ore.

Potrivit DNA, în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, precum şi fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu.

Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, a precizat DNA.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii ianuarie 2013, Sorin Vasilescu, în calitate de grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, a primit 3.500 de euro de la Ileana Alina Răducan, avocata lui Dinel Staicu, şi 1.500 de euro de la avocatul Daniel Costel Petre, "pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a manipula sistemului informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât cauza penală privind recursul declarat de Nuţu (fost Staicu) Dinel împotriva unei încheieri de menţinere a stării de arest preventiv să fie repartizată la un complet din care făceau parte şi inculpatele Dinu Viorica şi Costache Antonela Anemary".

În acelaşi context, Sorin Vasilescu, în baza unei înţelegeri cu judecătoarea Antonela Costache, a pretins de la avocata Răducan 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru el şi 100.000 de euro pentru Costache, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului. Judecătoarea Viorica Dinu, prin intermediul Antonelei Costache şi a lui Sorin Vasilescu Sorin, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 de euro de către avocata Răducan, susţin procurorii DNA.

Totodată, pentru a-i determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu i-a dat lui Daniel Costel Petre aproximativ 60.000 de euro.

"Din aceşti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Dinu Viorica prin intermediul soţiei sale Petre Daniela. În plus, Petre Daniela a mai remis inculpatei Dinu Viorica aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că îşi va trafica influenţa pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs. Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel au eşuat, Dinu Viorica a restituit lui Petre Daniel Costel sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro", a precizat DNA.

Procurorii anticorupţie mai susţin că demersurile de punere în libertate a lui Dinel Nuţu, eşuate iniţial, au continuat şi în cursul lunii februarie, cu prilejul judecării unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, la un alt complet.

"Astfel, Costache Antonela Anemary şi Dinu Viorica, prin intermediul lui Vasilescu Sorin, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către o persoană, lăsând să se creadă că au influenţă asupra judecătorilor învestiţi cu judecarea acestui nou recurs", arată DNA.

Procurorii o mai acuză pe judecătoarea Viorica Dinu că, în cursul lunii decembrie 2012, cu ajutorul Antonelei Costache, a primit de la mai multe persoane 32.500 de euro şi, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 de euro, "lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri favorabile în trei cauze penale".

"În cursul lunii noiembrie 2012, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon-Marius, cu ajutorul inculpatului Tudor Marian Vasile, au pretins şi primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 60.000 euro, prevalându-se de influenţa pe care Dinu Viorica, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a penală, susţinea că o are asupra colegilor săi judecători de la Tribunalul Bucureşti, precum şi asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile în mai multe cauze penale. Din banii primiţi, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon-Marius au remis inculpatei Dinu Viorica suma de aproximativ 11.500 de euro în scopul menţionat mai sus. La rândul său, Dinu Viorica a acceptat promisiunea oferirii a încă 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro", se mai precizează în comunicatul DNA.

Totodată, în luna februarie, Angela Cîrlan, cu ajutorul lui Neagu, a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare 11.000 euro şi de la Marian Catrin suma de 15.000 euro, "lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane arestate preventiv". Întrucât demersurile de punere în libertate au eşuat, Angela Cîrlan i-a restituit lui Marian Catrin suma de 15.000 de euro, au mai arătat procurorii anticorupţie.

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu trebuiau să facă parte din completul de judecată a recursului procurorilor anticorupţie privind decizia Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase. Dosarul a fost judecat luni de un alt complet, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, care a dispus eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.

Totodată, Viorica Dinu se ocupa şi de dosarul în care Dan Voiculescu şi alte persoane sunt judecate pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare. Următorul termen în dosarul de la Tribunalul Bucureşti în care fostului senator Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este stabilit pentru 19 martie.

Printre dosarele soluţionate de Dinu este şi cel în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Antonela Costache a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru şi a făcut parte din completul de judecată care a soluţionat dosarul în care a fost judecat Fănel Pavalache.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nuţu, decizia fiind dată în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro. Instanţa a respins atunci recursul procurorilor la hotărârea Judecătoriei Sectorului 2, din 6 februarie, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Dinel Nuţu cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

×