x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM reclamă la CNA mediatizarea jignirilor lui Vîntu la adresa procurorilor. "Idioţi" şi "dobitoci" sunt termenii prin care Vîntu a "degradat imaginea magistraţilor"

CSM reclamă la CNA mediatizarea jignirilor lui Vîntu la adresa procurorilor. "Idioţi" şi "dobitoci" sunt termenii prin care Vîntu a "degradat imaginea magistraţilor"

de Mediafax    |    16 Noi 2011   •   16:42
CSM reclamă la CNA mediatizarea jignirilor lui Vîntu la adresa procurorilor. "Idioţi" şi "dobitoci" sunt termenii prin care Vîntu a "degradat imaginea magistraţilor"

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Consiliul National al Audiovizualului "pentru mediatizarea excesiva a injuriilor aduse magistratilor de catre omul de afaceri, Sorin Ovidiu Vintu, inculpat in dosarul Petromservice", se arata pe site-ul CSM.

Vintu a numit procurorii care i-au instrumentat dosarul "idioti" sau "dobitoci", afirmand in fata instantei, in timpul audierii de luni, ca daca va ramane in arest, "voi lua justitia in proprile maini".

Sesizarea CSM vine la o zi dupa ce procurorul general al Romaniei a cerut Consiliului sa analizeze afirmatiile lui Sorin Ovidiu Vintu facute in fata instantei, care ar reprezenta manifestari care exced cadrului constitutional si procesual privind dreptul la aparare, libertatea de expresie si limitele acesteia.

"Va solicitam sa analizati situatia constata in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare si care aduc grave incalcari ale dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei intregului sistem judiciar", se arata in sesizarea transmisa de procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava

"Avand in vedere continutul afirmatiilor facute in contextul mentionat facem urmatoarele precizari: Limbajul folosit - "daca nu voi eliberat in aceasta seara, voi lua justitia in proprile maini", - "procurori rau intentionati sau idioti" - reprezinta manifestari care exced cadrului constitutional si procesual privind exercitarea dreptului la aparare, dar si celui privind libertatea de expresie si limitele acesteia", subliniaza seful Ministerului Public.

Mai mult, arata demnitarul, prin agresiunile verbale si amenintarile la adresa justitiei "se creeaza un potential de degradare a imaginii magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului".

"Avand in vedere ca aceste atitudini au fost obiect al dezbaterii publice, supunem atentiei necesitatea unei analize si dispunerea masurilor legale", mai arata sursa citata.

Inspectia Judiciara a CSM va face verificari pentru a stabilit daca afirmatiile lui Vintu pot constitui o forma de presiune asupra magistratilor.

×