x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum încearcă Cristi Danileț și Alina Ghica să scape de revocarea din CSM

Cum încearcă Cristi Danileț și Alina Ghica să scape de revocarea din CSM

28 Feb 2013   •   13:56
Cum încearcă Cristi Danileț și Alina Ghica să scape de revocarea din CSM
Sursa foto: Alina Ghica și Cristi Danileț
UPDATE 14:10
Judecătorul Adrian Toni Neacșu, membru CSM: Se pregătește nerespectarea deciziei CSM
Într-o postare pe Facebook, judecătorul Adrian Toni Neacșu, membru CSM, avertizează că se derulează o campanie mediatică orchestrată de magistrații Alina Ghica și Cristi Danileț, al cărei scop ultim este nerespectarea legii, în speță a deciziei CSM prin care cei doi au fost revocați.
Reproducem integral punctul de vedere al magistratului focșenean:
„În presă dar și în online se derulează o întreagă campanie, probabil numai parțial premeditată, de pregătire a acțiunilor de nerespectare a Hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-au analizat cele 115 hotărâri ale adunărilor generale ale instanțelor judecătorești și s-a dispus revocarea a doi membri CSM, judecători.
Se aruncă în joc resurse intelectuale și de coordonare importante, se construiesc mesaje de rezistență în numele respectării legalității, se aruncă mesaje emoționale pentru crearea unei mase critice, se discreditează mecanismele prin care corpul profesional al judecătorilor și-a exprimat voința legală, se canalizează furia către personaje doar marginale amplului proces democratic de vot pentru revocare, se aud chemări la proteste publice și îndemnuri la rezistență cu orice chip.
Peste toate acestea s-au adăugat mesaje explicite de sprijin din partea unor politicieni, ceea ce în logica oricărei democrații înseamnă ingerință directă în probleme interne ale sistemului judiciar.
Toate acestea au la bază informații false aruncate pe piață și preluate fără discernământ.
Hotărârile CSM produc efecte de la data adoptării lor sau de la data ulterioară la care fac referire. Împotriva hotărârilor vizând mandatul de membru CSM, a stabilit în nenumărate rânduri ICCJ aplicand texte de lege extrem de clare și explicite, se poate exercita calea de atac prevăzută de lege pentru orice act administrativ, adică mai întâi o plângere prealabilă, apoi la instanța de contencios administrativ ordinară.
Formularea plângerii prealabile nu suspendă executarea hotărârii Plenului. Introducerea acțiunii la instanță nu suspendă, prin ea însăși, executarea hotărârii Plenului.
Cred că evoluțiile ulterioare ar trebui urmărite cu maximă atenție. Ar fi fără precedent o încercare de neexecutare a unor hotărâri ale autorității constituționale supreme în domeniul independenței justiției."



Proaspăt revocați din funcții, Alina Ghica și Cristian Dănileț și-au depus, miercuri seara, cereri de concediu de odihnă, a doua zi după hotărârea de revocare a lor luată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, informează sursazilei.ro.
Președintele CSM, Oana Schmidt Hăineală a aprobat, joi dimineață cele două cereri, urmând ca Alina Ghica să stea în concediu două săptămâni, iar Cristian Dănileț, câteva zile.
Astfel, teoretic, cei doi încă fac parte din conducerea CSM, întrucât revocarea își produce efectele doar după motivarea deciziei și nu câtă vreme cei vizați sunt în concediu.
Conform unor surse din CSM citate de sursazilei.ro, Danileț și Ghica vor să afle din timp motivarea măsurii pentru a-și putea formula acțiunea în instanță împotriva ei.
Jurnalistul Radu Tudor a precizat, la Antena 3, că, Danileț și Ghica au făcut recurs la Înalta Curte de Casației și Justiție împotriva deciziei de revocare din CSM, eludând Curtea de Apel București, care ar fi fost competentă în judecarea cauzei.

×