x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daea: 70% din operatori răspund acordului pentru reducerea prețului laptelui

Daea: 70% din operatori răspund acordului pentru reducerea prețului laptelui

de Redacția Jurnalul    |    04 Mai 2023   •   16:15
Daea: 70% din operatori răspund acordului pentru reducerea prețului laptelui

Daea: 70% din operatori răspund acordului pentru reducerea prețului laptelui

„Doresc să îmi prezentați, împreună cu Consiliul Concurenței, măsuriel pe care le-am discutat împreună cu fermierii pe ceea ce înseamnă industria laptelui. Au fost discuții care au fost agreate cu procesatorii și cu retailerii, discutăm de toți jucătorii aflați pe acest lanț și știu, până în acest moment, că au fost acceptate aceste decizii de către majoritatea procesatorilor și au contribuit împreună cu lanțurile de comercializare la scăderea prețului laptelui la raft. La acea întâlnire am discutat că se va coordona de la nivelul Ministerului Agriculturii un grup de lucru fermieri-procesatori, pentru a lua măsurile care se cuvin pentru decizii pe termen mediu și lung, astfel încât să nu mai întâmpinăm astfel de probleme”, a spus Nicolae Ciucă la începutul șăedinței de guvern.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că pe 1 mai a fost personal să vadă dacă prețul laptelui a fost redus.

„Conform celor stabilite împreună, în 1 mai m-am dus personal să văd care care este situația în magazine, la raft, să văd dacă s-a operaționalizat această măsurtă care trebuia implementată. Discutând și cu dl. președinte al Consiliului Concurenței, am primit informația de la dumnealui că 70% din operatorii care sunt pe piață ar fi în situația să răspundă la acel acord. (...) În fiecare dimineață, așa cum ați dispus, la 7.30, am conferință cu țara și la structurile județene îmi prezintă bonul care atestă valoarea respectivă și dacă s-a operat reducerea”, a răspuns Daea.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că toate marile lanțuri de magazine participă la acest program.

„Majoritatea procesatorilor a declarat intenția faptul că participă la program. Aplicarea diferă de la magazin la magazin, pentru că sunt sute de magazine și câteva zeci de produse, pe ansamblu sunt mii de produse la care trebuie operate aceste reduceri deci evident că aplicarea nu este integrală în momentul de față. Ne așteptăm să mai dureze câteva zile până când vedem generalizată în toate magazinele, lanțurile și la toată gama producătorilor. Noi avem monitorul prețurilor, avem imaginea tuturor prețurilor la toate alimentele din marile lanțuri de magazine, avem această bază de date și o să comparăm prețurile de la 11 aprilie, data la care s-a ajuns la acest acord și prețurile pe care le practică ei și în măsura în care vedem că nu se aplică, cerem clarificări. E posibil ca uneori să nu fie lapte românesc și atunci să nu intre în programul acesta de reducere și noi nu vedem în Monitor, vedem doar prețul. E posibil să fi fost deja în promoție, la 11 aprilie și atunci să nu apară reducerea. Acolo unde vedem discrepanțe, o să cerem clarificări”, a adăugat Chirițoiu.

„Toate chestiunile ascestea trebuie clarificate și tot ceea ce trebuie să rezulte la final este angajamentul pe care l-am avut cu toții, instituțiile statului, producători, procesatori, lanțuri comerciale”, a încheiat premierul Nicolae Ciucă.

Conform unui acordului, de la 1 mai, prețul laptelui la raft ar fi urmat să fie redus cu 20%. Reducerea se aplică laptelui de proveniență românească, fără să fie inclus în vreo promoție, și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Petre Daea preț lapte