Halatele obişnuiau să fie albe, simbolizând culoarea prospeţimii, a purităţii, însă la începuturile secolului al XX-lea, un doctor influent a schimbat culoarea în verde, crezând că va fi mai bine pentru ochii medicilor, potrivit unui articol din 1998 al revistei „Today’s Surgical Nurse”.Cu toate că este greu de spus dacă halatele verzi au avut la bază acest motiv, verdele poate fi cea mai bună soluţie pentru vederea doctorilor în sălile de operaţii, dat fiind că este culoarea opusă roşului din spectrul culorilor.
Culoarea verde ar putea ajuta doctorii să vadă mai bine din două motive. În primul rând, privitul culorilor albastru şi verde ar putea împrospăta vederea chirurgilor asupra lucrurilor roşii, precum vasele de sânge în timpul operaţiei unui pacient. Creierul interpretează culorile în raport cu celelalte,iar dacă un doctor se uită la ceva roşu sau roz, devine insensibil la acestea. Semnalele roşii din creier se vor estompa, ceea ce va face mai dificilă perceperea nuanţelor dinăuntrul corpului uman. Dacă privim un lucru verde din când în când, ne menţinem ochii mai sensibili variaţiilor culorii roşie, spune John Werner, un psiholog care studiază vederea la Universitatea din California.
În al doilea rând, o concentrare a atenţiei atât de mare asupra roşului poate duce la iluzii optice verzi pe suprafeţe albe. Aceste mici „fantome” înfricoşătoare pot apărea dacă un doctor mută privirea rapid de la pansamente roşii şi ţesuturi umane, de exemplu, la ceva alb, precum pansamente noi, sau îmbrăcămintea albastră a anestezistului. Această imagine care distrage atenţia îl va urmări pe doctor oriunde se va uita, similar petelor pe care le vedem după un bliţ al aparatului de fotografiat.
Acest fenomen se întâmplă pentru că lumina albă conţine toate culorile curcubeului, inclusiv roşu şi verde, dar „roşul” este obosit, aşa că în războiul dintre verde şi roşu, va câştiga verdele.
În orice caz, aceste „fantome vizuale” nu vor deveni o distragere prea mare a atenţiei unui medic, spune Paola Bressan, care studiază iluziile optice la Universitatea Padova din Italia, scrie scienceline.org.
Cu toate că, în zilele noastre, medicii poartă halate din ce în ce mai colorate, verdele rămâne cel mai bun prieten al acestora.
Citeşte şi:
Scăderea apetitului sexual ar putea fi cauzată de aceste pastile
CNAS a semnat contractul cost-volum pentru tratamentul fără interferon
Medicamentele pentru colesterol accelerează îmbătrânirea şi provoacă alte boli
Mitul celor 10 mii de paşi şi alte cinci mituri de fitness pe care trebuie să le ignori imediat