x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mitul celor 10 mii de paşi şi alte cinci mituri de fitness pe care trebuie să le ignori imediat

Mitul celor 10 mii de paşi şi alte cinci mituri de fitness pe care trebuie să le ignori imediat

de Anca Arambaşa    |    23 Feb 2017   •   12:44
Mitul celor 10 mii de paşi şi alte cinci mituri de fitness pe care trebuie să le ignori imediat

Există acest principiu modern legat de fitness care a intrat în minţile generaţiilor fanaticilor de a arăta bine, dar ideea că ar trebui să faci 10 mii de paşi pe zi s-ar putea să nu te ajute atât de mult pe cât pare.

Potrivit doctorului Greg Hager, expert în informatică la Universitatea Johns Hopkins, mulţimea de aplicaţii şi gadgeturi care sfătuiesc oamenilor să meargă 10 mii de paşi zilnic ar putea face mai mult rău decât bine.

În cadrul reuniunii anuale a Asociaţiei Americane pentru Progresele în Ştiinţă, doctorul Hager a vorbit despre această doctrină a paşilor şi a spus că acesta se bazează pe un singur studiu din 1960 aplicat pe bărbaţii japonezi. „De ce 10 mii de paşi sunt atât de importanţi? Este acesta numărul potrivit pentru fiecare dintre voi din această încăpere? Cine ştie? Este doar un număr stabilit de aplicaţii. Cred că acestea, cu siguranţă, fac mai mult rău decât bine”, citează The Telegraph. Hager se referă la fapul că ar trebui să te concentrezi pe plimbările zilnice, găsind distanţa care ţi se potriveşte cel mai bine şi nu pe numărul paşilor. 

Mitul celor 10 mii de paşi nu este singurul care s-a infiltrat în comunitatea de fitness. Iată alte cinci la care trebuie să fii foarte atent.

1. Statul la birou toată ziua te va ucide

Un studiu aplicat pe 5000 de respondenţi de-a lungula 16 ani, demarat de Universitatea Exeter şi Universitatea din Londra, au descoperit că perioadele lungi de timp de stat nu se asociază cu un risc crescut de deces, datorită faptului că oamenii sunt activi mental. În plus, un alt studiu făcut de Facultatea de Medicinăa Universităţii din Missouri a demonstrat că o plimbare de 10 minute anulează orice efect advers asupra inimii cauzat de statul pe scaun.

 

2. Brânza este duşmanul tău

Timp de mulţi ani, brânza a fost văzută ca biletul sigur spre pieire, dar un studiu controversat al cercetătorilor de la Universitatea Aarhus din Danemarca, publicat în „Journal of Agricultural and Food Chemistry” relevă faptul că persoanele care consumă brânză regulat au niveluri ridicate ale butiratului, un acid gras anti-inflamator, asociat cu reducerea obezităţii, nivelul scăzut al colesterolului şi un metabolism accelerat al arderii grăsimilor.

 

3. Renunţă la greutăţi dacă vrei să scapi de grăsime

Într-adevăr, antrenamentul cardio (alergatul, bicicleta, etc.) pot arde multe calorii pe minut, dar, combinat cu un antrenament body-building, ai putea avea rezultate imediate. Asta pentru că muşchii ard mai multe calorii decât grăsime tot timpul, chiar şi atunci când stau şi se uită la televizor. Dacă iei în plus câteva kilograme de muşchi, o să te ţii departe de grăsimea nedorită şi eşti şi tonifiat.

 

4. Exerciţiile la intensitate mică sunt o pierdere de vreme

Antrenamentele la intensitate mare (high-intensity interval trainig, HIIT) ard grăsimile, stimulează sistemul cardiovascular şi accelerează metabolismul, toate într-un timp foarte scurt. Este o greşeală să concluzionăm spunând că celelalte tipuri de antrenamente, la intensitate mai mică, nu au nicio valoare. Dacă te apuci de un sport de rezistenţă, precum alergatul, ciclismul, sesiunile prelungite îţi vor antrena corpul să ardă grăsimile în schimbul carbohidraţilor pentru energie. În plus, rezistenţa ta va creşte.

 

5. Renunţarea la alcool îţi va face bine

Dacă este consumat moderat, alcoolul nu este dăunător. Asta spun experţii de la Universitatea din Oregon care au demonstrat că alcoolul consumat moderat duce la o densitate mai mare a oaselor şi scade riscul osteoporozei, în timp un studiu de la Universitatea din Calgary a arătat că oamenii care beau moderat au niveluri mai ridicate ale colesterolului „bun”, iar riscul de a face boli de inimă scade cu 14-25 de procente.

 

×