x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la "băiatul cu valizele" din Otopeni la criminalul în serie Râmaru

De la "băiatul cu valizele" din Otopeni la criminalul în serie Râmaru

de Mara Raducanu    |    29 Aug 2012   •   19:19
De la "băiatul cu valizele" din Otopeni la criminalul în serie Râmaru

A plecat din Japonia spre Romania cu strangere de inima si cu un ciudat sentiment de neliniste. Concret, nu isi putea explica de ce... Dar gandul la calatoria spre tara noastra ii producea un soi de teama. Poate pentru ca, asa cum declarase inainte de voiaj pe un site de socializare, aflase ca "Romania este o tara periculoasa". O entuziasmase insa gandul ca va putea sa cunoasca mai multe despre "tara legendelor lui Dracula". Ceea ce o si determinase, in parte, sa aleaga tara noastra. "Ma doare in piept de neliniste. E prima data cand am acest sentiment. Ma doare in piept. Imi e si rau. Fara vreun motiv anume, nu simt altceva decat ca sunt foarte speriata. Sunt incantata si speriata in acelasi timp", scria japoneza Yurika Masuno (20 de ani) chiar inainte sa plece spre Romania. Ultima ei calatorie...

Cazul mortii tinerei japoneze ­ violata, talharita si ucisa in padurea Corbeanca ­ a fost puternic mediatizat. Pentru ca, dincolo de tragedie, au fost puse inca o data pe tapet "n" motive pentru care un individ, cu profilul unui criminal, se poate plimba nestingherit pe strazi. Fie ca invocam lipsa banilor care impiedica efectuarea diverselor expertize genetice esentiale intr-o ancheta de acest gen, birocratia excesiva sau decizia unui procuror de a lasa in libertate un astfel de specimen ­ neconsiderandu-l in vreun fel pericol public ­ toate "au contribuit" la curmarea sau distrugerea unor vieti nevinovate.

Asasinul studentei japoneze mai este suspect in alte sase dosare ­ un viol, soldat cu uciderea victimei, alte patru violuri, talharii si violari de domiciliu ­, motiv pentru care procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au extins ieri cercetarile in acest caz. Barbatul care a ucis-o intr-o padure din Corbeanca pe studenta japoneza va fi internat astazi si supus unei expertize psihiatrice, conform procedurii, pentru a se stabili daca a avut discernamant la momentul comiterii faptei, potrivit unor surse judiciare.

"Calaul" de la Balotesti
In comuna Balotesti, Vlad Nicolae ­ zis si "Comisarul" ­ era cunoscut drept "baiatul care ajuta la carat valize pe aeroportul Otopeni", impreuna cu fratele sau. Pe acolo isi facea veacul de mic... "Eee, muncea, de unde munca, mai mult cu furatul... Ochea si el, pe unul, pe altul. O mie de ani sa-l tina acolo", isi varsa oful o doamna din Balotesti cu care am stat de vorba. In rest, din povestirile oamenilor de pe aici, pe Nicolae ­ cand nu era plecat "la munca" ­ il vedeai pe la aparatele de la jocurile de noroc. "Parea asa un om normal. Ne dadea saru’mana. Era respectuos... si timid. Daca il vedeai, nu l-ai fi crezut in stare de asa ceva. Dar cate facea... Pe o batrana de aici, saraca nu a spus de frica, o batea si abuza de ea aproape zilnic. O gaseau femeile plina de sange... Chiar inainte cu vreo doua zile sa se intample cu fata asta, cu japoneza, l-am vazut aici, in fata, pe trepte, la jocurile astea de noroc. Si dupa am auzit ca s-a intamplat ce s-a intamplat. Ce o fi avut cu fetisoara aia, asa tanara?!"

Tanti Mia (M.M.) ­ cum ii spun vecinele din Balotesti ­ s-a numarat si ea printre victimele lui Nicolae. Pe 29 aprilie 2012, in jurul orei 03:00, acesta a intrat peste ea in casa, a maltratat-o si i-a furat un telefon mobil. Femeia, trecuta de 60 de ani, reusit sa il vada si sa il recunoasca pe agresor. Era "Comisaru"... Politistii din Balotesti l-au retinut pentru 24 de ore, insa Dunca Wilhelm Emanuel, procurorul de caz de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea, nu a cerut instantei arestarea lui, considerand ca Vlad Nicolae nu reprezinta vreun pericol public. Si uite asa, dupa expirarea celor 24 de ore de arest, calaul "gusta" din nou libertatea. O libertate care avea sa coste alte doua vieti nevinovate...

Ambasada Japoniei cere imbunatatirea conditiilor de siguranta
Ambasada Japoniei in Romania considera ca autoritatile romane ar trebui sa imbunatateasca conditiile din aeroporturi, cat si pe cele de transport, dupa cazul studentei japoneze care a fost omorata. Seful adjunct al misiunii diplomatice japoneze, Yoshihiro Katayama, a precizat ca Ambasada Japoniei in Romania are cunostinta de acest incident extrem de regretabil, pe care il considera o "crima violenta lipsita de suflet", si a transmis condoleante familiei victimei. Yoshihiro Katayama a criticat faptul ca studenta japoneza nu a fost intampinata la aeroport. "In ceea ce priveste acest caz tragic este vorba de o tanara venita sa predea limba japoneza intr-un program de schimburi intre studenti. Eu stiu ca romanii sunt un popor prietenos si primitor. Din nefericire, nimeni din organizatia gazda nu a mers sa o intampine la aeroport pe aceasta tanara venita pentru prima oara in Romania, care ingrijorata fiind ii rugase in mod explicit in mesajele ei sa fie asteptata la aeroport, dar acestia i-au dat doar niste indicatii vagi despre cum sa ajunga pe timp de noapte in Craiova. Din pacate, aceasta neglijenta a avut urmari extrem de tragice si regretabile", a spus oficialul japonez, citat de Agerpres. El a subliniat ca autoritatile romane ar trebui sa imbunatateasca conditiile din aeroporturi, cat si pe cele de transport dupa acest caz. "Ambasada Japoniei doreste sa se implice si mai mult in mentinerea sigurantei si a linistii cetatenilor japonezi care locuiesc sau viziteaza Romania. In acest scop, ambasada considera ca este necesara imbunatatirea conditiilor din cadrul aeroporturilor astfel incat strainii veniti pentru prima data in Romania sa le poata folosi in siguranta. Romania este o tara frumoasa, care merita sa fie vazuta de cat mai multi turisti straini si de aceea este necesar ca mijloacele de transport dintre Aeroportul International «Henri Coanda» si centrul Bucurestiului sa fie imbunatatite. Speram ca toate masurile necesare vor fi luate de catre autoritatile competente pentru ca un astfel de incident sa nu se mai repete pe viitor", a spus Yoshihiro Katayama, aratand ca Ambasada Japoniei va urmari cum evolueaza situatia in acest sens pentru a face demersuri pe langa autoritati.

×