x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decesele la nivel global de COVID-19, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani (OMS)

Decesele la nivel global de COVID-19, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani (OMS)

23 Mar 2022   •   17:30
Decesele la nivel global de COVID-19, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani (OMS)
Sursa foto: Hepta

În întreaga lume s-a înregistrat în ultima săptămână o scădere cu 23% a deceselor asociate COVID-19 (32.959), reprezentând cel mai scăzut număr de la sfârşitul lunii martie 2020, în pofida unei creşteri globale a contagierilor, a informat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) citată de EFE.

De doi ani încoace, puţin după ce OMS a declarat pandemia de COVID-19, doar o singură dată (în a treia săptămână a lunii mai 2020) s-au înregistrat sub 33.000 de cazuri globale şi cifre de contagieri similare celor din actualul raportul epidemiologic săptămânal al OMS.

Pe continentul american numărul deceselor a scăzut cu 42% săptămâna trecută (8.800), în timp ce în Europa, Africa şi Asiea de Sud-Est scăderea a fost de 20% (14.000 de morţi în toate cele trei regiuni), în Orientul Mijlociu 38% (1.000 de morţi), singura creştere a numărului de decese (5%), fiind raportată în Asia de Est cu aproape 7.000 de morţi.

Ţările cele mai afectate de mortalitate în perioada 14 - 20 martie au fost Rusia şi Statele Unite (3.600 de morţi fiecare), urmate de Brazilia (2.200), Coreea de Sud (2.000) şi China (1.900).

În contrast cu descreşterea cazurilor grave şi a deceselor, contagierile la nivel global au crescut pentru a doua săptămâna consecutiv şi au ajuns la 12,3 milioane, reprezentând o creştere cu 7% faţă de săptămâna precedentă.

Escaladarea contagierilor este asociată răspândirii variantei Omicron în Asia de Sud-Est şi în Pacific, unde contagierile au crescut cu 21% în săptămâna precedentă depăşind 6 milioane de cazuri, în timp ce în Europa au fost raportate 5,2 milioane de cazuri, cifre similare săptămânii precedente.

OMS notează totodată că sub-varianta Omicron BA.2 a devenit deja predominantă, fiind detectată în aproape 86% din cazurile analizate în laborator, cu o prezenţă preponderentă în actualul val de contagieri ce afectează Asia de Est şi Pacificul.

Organizaţia a contabilizat şi mai multe cazuri care combină varianta Delta cu Omicron (aşa-numită "Deltacron"), subliniind însă că este vorba de un fenomen "natural" şi că nimic nu sugerează că ar fi asociată în forme mai grave de COVID-19.

×