x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizia în dosarul "Mătuşa Tamara", amânată pentru 15 decembrie

Decizia în dosarul "Mătuşa Tamara", amânată pentru 15 decembrie

07 Dec 2011   •   05:41
Decizia în dosarul "Mătuşa Tamara", amânată pentru 15 decembrie

UPDATE 09:29 - Curtea Suprema a amanat, pana pe 15 decembrie, decizia in dosarul "Marusa Tamara", in care este cercetat fostul premier Adrian Nastase.

Adrian Nastase ar fi trebuit sa afle astazi decizia Curtii Supreme in celebrul proces "Matusa Tamara". Patru ani au trecut de cand dosarul a ajuns in fata magistratilor, timp in care a fost trimis inapoi pentru refacerea urmaririi penale, contestat la Curtea Constitutionala si amanat de nenumarate ori.

In acest dosar, Adrian Nastase a fost trimis in judecata de DNA pentru dare de mita, Ioan Melinescu, presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, iar Ristea Priboi, fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Dosarul Matusa Tamara a ajuns pe rolul instantei supreme in 2007. Totul a pornit de la ancheta procurorilor DNA care sustin ca, la inceputul anilor 2000, lui Adrian Nastase i s-a propus disparitia unui dosar in care apare numele sotiei sale. Cel care facea oferta era Ioan Melinescu, pe atunci membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

Premier in exercitiu, Nastase ar fi fost de acord, iar Melinescu devenea la scurt timp, prin hotarare de Guvern, presedinte al Oficiului Spalarii Banilor. In dosarul de coruptie scria negru pe alb: 400 de mii de dolari au intrat in contul Danei Nastase, bani care trebuiau justificati. Explicatia a venit in cele din urma: suma ar fi provenit din vanzarea mai multor tablouri, papirusuri, manuscrise si bijuterii dintr-un apartament apartinand unei matusi a Danielei Nastase, Tamara Cernasov, in varsta de 91 de ani.

Procurorii sustin ca niciunul dintre bunuri nu a putut fi justificat de batrana, scrie antena3.ro. Odata numit in functie de Nastase, procurorii DNA spun ca Melinescu s-a tinut de cuvant si a sustras dosarul, pe care i l-a inmanat consilierului lui Adrian Nastase, Ristea Priboi.

La 31 mai 2007, dosarul Matusa Tamara ajungea la instanta suprema, pentru judecare. Adrian Nastase era acuzat de dare de mita. Consilierul sau, de complicitate, iar Ioan Melinescu de furt si distrugere de inscrisuri. Dupa mai multe suspendari ale procesului, Inalta Curte a finalizat dezbaterile pe 24 noiembrie. (V.M.)

×