x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DECIZIE/Legea Voiculescu e constituţională

DECIZIE/Legea Voiculescu e constituţională

de Dana Piciu    |    15 Ian 2009   •   00:00

Curtea Constituţională a decis ieri, cu majoritate de voturi, că modificările Legii 10 privind regimul juridic al caselor naţionalizate sunt constituţionale, respingând sesizarea de neconstituţionalitate depusă de preşedintele Băsescu.



Iniţiatorul legii, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a salutat decizia Curţii Constituţionale şi a spus că aşteaptă ca Băsescu să promulge cât mai repede legea. El a mai spus că regretă faptul că şeful statului "nu a dorit să pună punct mai repede nedreptăţilor care s-au făcut chiriaşilor şi proprietarilor". Referindu-se la sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de Băsescu, liderul fondator al PC a declarat că, "sesizând Legea caselor naţionalizate, când de fapt, potrivit Constituţiei, trebuia să promulge legea, Traian Băsescu a confirmat că are tendinţa permanentă de a depăşi limitările impuse de Constituţie. Asta şi ca o observaţie legată de dezbaterea pe raportul Comisiei prezidenţiale vizând modificarea Constituţiei". La 10 decembrie 2008, Curtea Constituţională a mai respins o sesizare pe marginea aceleiaşi legi, făcută de această dată de un grup de deputaţi şi senatori.

CE PREVEDE LEGEA
Legea Voiculescu prevede că nu se restituie în natură, ci doar în echivalent imobilele care au fost înstrăinate în temeiul dispoziţiilor Legii 112/1995. De asemenea, nu se restituie în natură terenurile aferente imobilelor care au fost înstrăinate tot în baza Legii 112. Legea mai stipulează că persoanele care au primit despăgubiri în baza Legii 112 pot solicita restituirea în natură numai dacă imobilul nu a fost vândut până la data intrării în vigoare a noii legi şi numai după returnarea sumei reprezentând despăgubirea primită, actualizată conform cu indicele de inflaţie. Chiriaşii care au cumpărat imobile în baza Legii 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe de consiliile locale.

×
Subiecte în articol: observator