x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deşeurile din exploatarea gazelor de şist cauzează cutremure

Deşeurile din exploatarea gazelor de şist cauzează cutremure

de Ştefan Mako    |    17 Apr 2012   •   11:08
Deşeurile din exploatarea gazelor de şist cauzează cutremure

In zonele in care se exploateaza gazele de sist prin fracturare hidraulica, activitatea seismica a crescut pana la patru ori in ultimii ani. Cutremurele sunt "aproape sigur" rezultatul exploatarii gazelor, potrivit unor studii efectuate in SUA si citate de site-ul de jurnalism independent Mother Jones. Cauza nu e fracturarea propriu-zisa, ci fluidele folosite in exploatare.

Seismologii americani de la US Geological Survey au constatat acest lucru in timp ce studiau daca exista vreo legatura intre exploatarile prin fracturare hidraulica si cresterea numarului de cutremure in zona centrala a Statelor Unite. Cutremurele sunt rezultatul activitatii umane, considera specialistii, insa de vina nu este forarea propriu-zisa, care produce vibratii ale solului, ci fluidul cu care se face.

Potrivit cercetarii, deseurile rezultate in urma pomparii a milioane de litri de fluid de exploatare – un cocktail de apa, chimicale si nisip – pot cobori foarte mult in adancime, fata de sonda de fracturare, ajungand la falii. Presiunea fluidului poate determina miscarea faliilor iar fluidul poate chiar 'lubrifia' placile cauzand cutremure acolo unde ele nu s-ar produce in mod normal.

Rezultatele studiilor efectuate de americani sunt preliminare. Mecanismul prin care se produc aceste cutremure nu este foarte clar: nu se stie daca numarul lor sau pozitia si structura individuale sunt factorii determinanti ai seismelor.

Conform US Geological Survey, numarul cutremurelor cu magnitudine mai mare de 3 grade a crescut progresiv in ultimii ani: de la 29 in 2008, la 50 in 2009, 87 in 2010 si 134 in 2011.

Fracturarea hidraulica nu este singurul procedeu din industria energetica ce foloseste injectarea la mare presiune a unor fluide ce raman ca deseu in adancuri. Metode similare sunt folosite si in exploatarile de petrol, geotermale, in industria chimica ori minerit.

×