x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diamant pentru Institutul “Matei Balş”

Diamant pentru Institutul “Matei Balş”

de Magda Marincovici    |    28 Iun 2012   •   18:14

Institutul National de Boli Infectioase 'Matei Bals' a primit Premiul International de Diamant pentru Satisfacerea Pacientilor pe anul 2012 din partea Societatii Europene de Cercetarea Calitatii, a anuntat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul institutiei. Din cele 22 de tari premiate, Romania si Bosnia Hertegovina au fost onorate cu aceasta distinctie pentru domeniul medical, celelalte tari, intre care Germania, Marea Britanie, Japonia, Angola, Mozambic, Argentina, Canada fiind recompensate pentru rezultate in alte domenii, precum management, IT, agricultura, educatie, aviatie etc.

Acest premiu este o recunoastere a dotarii cu echipament medical modern si a profesionalismului personalului medical. “Am facut multe lucruri in privinta dezvoltarii platoului tehnic. Patologia este una deosebit de complexa, ea rezida din acele cazuri politratate in diferite alte unitati si care ajung la institut ca la o ultima speranta. Si in 98% aceste cazuri sunt rezolvate', precizeaza profesorul Streinu-Cercel.

La ora actuala, la Institutul “Matei Bals', exista echipament de bio-secventiere care permite vizualizarea genomului si identificarea mutatiilor si a tipului de mutatii genetice, teste genetice care ajuta la individualizarea terapiei in functie de pacient. Aici se folosesc tehnici genetice moleculare (PCR) pentru identificarea germenilor indiferent daca sunt bacterii, virtusuri etc. Acest gen de echipament exista in sase tari din UE, dintre care unul si, de fapt, unicul este la Institutul “Matei Bals'.

Onorarea cu acest premiu presupune inclusiv motivarea personalului medical, spunea profesorul Streinu-Cercel. In aceasta privinta, prof. dr. Streinu-Cercel sublinia ca, pe langa faptul ca personalul are placerea de a profesa in acest institut, spera ca prin noua lege a sanatatii, acesta sa fie motivat si din punct de vedere financiar. Pentru perfectionaea personalului medical acesta are acces la pregatire continua prin cursuri suportate financiar de administratia institutului, participa la congrese internationale cu lucrari stiintifice. La Institutul “Matei Bals' se deruleaza 40 de studii clinice internationale in care sunt inclusi multi pacienti care beneficiaza astfel de logistica si monitorizare la standarde internationale.

×