x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Din Dragoste - "Am avut doua mame, nu mai am nici una"

Din Dragoste - "Am avut doua mame, nu mai am nici una"

14 Sep 2004   •   00:00
Din Dragoste - "Am avut doua mame, nu mai am nici una"

TELEVIZIUNE

Daniel a fost parasit de mama sa cand avea doar cateva luni. In urma cu un an, tatal lui a plecat in strainatate si l-a lasat in grija unei cunostinte. Baiatul risca acum sa ajunga la casa de copii. Daniel a fost parasit de mama lui cand avea doar cateva luni. A locuit cu tatal lui si cu sotia acestuia pana anul trecut, cand cei doi l-au lasat pe baiat la o cunostinta si au plecat in Italia. Pentru ca nu mai are cine sa aiba grija de el, Daniel ar putea ajunge la o casa de copii.
CRISTIAN PETRU

Copilaria inseamna o perioada fara griji. O perioada in care suntem ocrotiti de parinti, in care cele mai mari probleme sunt notele de la scoala, temele pentru acasa si geamul vecinului spart de minge. In rest, pentru cei mai multi dintre noi, nimic nu mai conta in acea perioada. Problemele noastre erau rezolvate de parinti. Exista insa si copilarii in care parintii nu sunt acolo. Pentru ca nu vor. Si atunci perioada lipsita de griji se transforma intr-o insiruire de ganduri, de sentimente contradictorii. Incertitudinea zilei de maine transforma jocurile cu masinute si soldatei intr-o lupta pentru supravietuire. La 10 ani, Daniel din Suceava nu stie ce se va intampla cu el maine, daca va mai avea unde sa locuiasca, daca va mai putea spune: "merg acasa".

PING-PONG. Robert, tatal lui Daniel, s-a casatorit cu Luminita cand aceasta era deja insarcinata. Iubirea lor nu a tinut insa foarte mult. Cand micutul avea doar trei luni, mama lui l-a parasit. A plecat fara sa se gandeasca la copilul ei, la cel care i-a dat viata. Tatal lui nu a stat multa vreme singur. La cateva luni dupa ce a fost parasit de Luminita, s-a casatorit cu Nicoleta. Dupa ce a fost parasit de mama lui, Daniel a fost crescut de bunica din partea tatalui. Din pacate, in urma cu doi ani, aceasta s-a prapadit. Daniel ramasese din nou singur, asa ca a fost luat de tatal lui si de Nicoleta. Baiatul avea din nou o familie, avea din nou mama. Nicoleta si Robert au facut un copil, pe Alex, care acum are un an si jumatate si care a fost botezat de o prietena de familie, de Anisoara.

PARASIT DIN NOU. Greutatile din tara si lipsa locurilor de munca i-au determinat pe Robert si pe Nicoleta sa plece la munca in Italia in iunie anul trecut. Si-au lasat copiii in tara, chiar daca erau minori - Robert avea 9 ani, iar Alex, doar cateva luni. Baiatul cel mic a ramas cu sora Nicoletei, iar pe Daniel l-au lasat in grija Anisoarei, nasa de botez a lui Alex. Acesteia i-au promis ca, in schimbul cresterii baiatului, ii vor trimite lunar bani. Anisoara, femeie divortata si cu doua fete, s-a ocupat de cresterea lui Daniel.

GREUTATI. Dupa plecare, Robert a dat de cateva ori semne de viata. A sunat o data in iulie 2003, la scurt timp dupa plecare, si i-a promis din nou Anisoarei ca ii trimite bani. Pana in noiembrie, Robert nu a mai dat nici un semn de viata. In decembrie, dupa aproape sase luni in care nu au trimis nici un ban, Nicoleta si Robert au trimis doua milioane pentru cresterea lui Daniel. Doua milioane care ar fi trebuit sa ii ajunga Anisoarei pentru rechizite, mancare si haine. De atunci, tatal lui Daniel nu a mai dat nici un semn de viata. Toate cheltuielile pentru intretinerea baiatului, haine incaltaminte, mancare au fost suportate de Anisoara, din salariul ei de vanzatoare. "Daniel este acum in clasa a IV-a si e un copil cuminte, simtit si istet. Din pacate, s-a maturizat prea repede", spune Anisoara. Aceasta spune ca a ajuns la capatul puterilor si ca a fost la un Centru de Primire a Minorilor pentru a se interesa ce se poate face cu Daniel. Cei de la centru au cautat-o pe mama baiatului, pe Luminita, dar nu au reusit sa dea de ea. Parasit de mama la doar cateva luni si de tata la aproape 9 ani, Daniel se pare ca va ajunge la casa de copii.

SCRISOARE. Speriat de soarta care il asteapta, Daniel s-a hotarat sa scrie la "Din Dragoste". Are incredere in emisiunea la care se uita in fiecare marti si spera ca va fi ajutat, ca nu va fi nevoit sa locuiasca in urmatorii ani intr-o casa de copii. Fara sa fie ajutat de nimeni, baiatul si-a scris pe scurt povestea vietii. Poveste pe care un copil de doar 10 ani nu ar fi trebuit sa o traiasca. "Nu am cunoscut-o niciodata pe mama mea adevarata. Pe mine m-a crescut o bunica, dar a murit pentru ca era batrana. Am mai avut vreo doua mame, dar acum nu mai am nici una. Tatal meu a plecat la munca in Italia cu mama pe care o am acum si nu mai stiu nimic de ei, nici macar nu-mi dau un telefon sa vada ce fac. Nu stiu cat voi mai locui aici unde sunt, deoarece nasei fratiorului meu ii este foarte greu sa ma mai tina. Tatal meu nu imi trimite nici un ban, ea imi cumpara tot ce am nevoie. Mie imi place aici unde stau si nu vreau sa ajung la casa de copii. Imi doresc foarte mult sa imi cunosc mama, poate ar vrea ea sa aiba grija de mine, pentru ca nu mai am pe nimeni. Tata nu mai are frati si surori. Nu stiu cine ar avea nevoie de mine, sunt singur pe lume", spune Daniel in scrisoarea sa.

DIN DRAGOSTE. Echipa emisiunii a cautat-o pe mama baiatului, aceasta insa nu vrut sa stea de vorba cu Mircea Radu. Au incercat sa il sune pe Robert, tatal lui Daniel, dar acesta si-a schimbat numarul de telefon si nu au reusit sa dea de el. Redactorii emisiunii nu au vrut insa sa il lase pe baiat sa mai sufere. In seara aceasta, cand emisiunea implineste patru ani, Daniel va avea parte de o surpriza. Despre ce este vorba, diseara, la ora 20:00, la "Din Dragoste", la Antena 1.

PROBA DE REZISTENTA

Saptamana trecuta, Alexandru a venit in studioul emisiunii "Din Dragoste" pentru a-si cunoaste tatal. In urma cu aproape 28 de ani, pe cand tatal lui era in armata la Suceava, iar mama lui era angajata la o fabrica de paine, cei doi au avut o aventura. Elena, mama lui Alexandru, a ramas insarcinata, dar Gigi (foto) nu a vrut sa se casatoreasca cu ea. Elena, parasita de tatal copilului ei, s-a casatorit cu un barbat cu care a mai avut copii. Dar Alexandru nu si-a cunoscut niciodata tatal, motiv pentru care a suferit toata viata. Elena nu a ramas insensibila la durerea fiului ei si a scris la "Din Dragoste". Mircea Radu si echipa emisiunii l-au cautat pe Gigi, care locuieste langa Ploiesti, este casatorit sa are doi baieti. Gigi impreuna cu sotia lui au venit in studioul emisiunii pentru a-l cunoaste pe Alexandru, pe sotia acestuia si pe fiul lor.

Dumnezeu nu e in cer

de MIRCEA RADU

"Tatal poate fi un regiment de soldati, mama e numai una!"… Nu imi aduc aminte cand am auzit expresia asta prima data - oricum eram foarte mic, cred ca aveam 10-11 ani. Nu intelegeam eu cum vine asta, ce e acela un regiment si cum poate fi tata niste soldati! Dar fraza venea din gura bunicii mele, o femeie darza, de ale carei convingeri sanatoase, rostite apasat, trebuia sa tii seama. Mai ales atunci cand, dupa ce spunea cate o fraza de genul asta, dadea asa usor oblic din cap si adauga "O sa vezi tu, ca asa e!"…
Cand m-am marit, am vazut eu ca asa era…

Chiar daca intr-o familie tatal este cel bun, cel blajin, cel care ne da bani de o prajitura, cel intelept, mama este TOT.
Pentru ca raul care ne doare pe noi, pe ele le sfasie. Si mamele nu lasa sa se vada asta! Se tanguie pe ascuns, ca si cand le-ar fi rusine sa le vedem… Si poate ca, in acele momente, se roaga la Dumnezeu intr-o limba nestiuta decat de ele si de EL.

Atunci cand se inchina, tatii nostri isi ridica privirea spre cer. Mamele noastre, nu! Ele isi coboara chipul spre sine, ca si cand ar sti (si ele stiu!) ca Dumnezeu nu e in cer, ci in sufletul lor.
EL exista in fiecare mama. De aceea, ele sunt mai presus de noi, indiferent ce-am face sau ce am ajunge.
Dumnezeu nu e in cer!
Dumnezeu este in mama fiecaruia dintre noi.

FOTO

  • DESTIN. Daniel a fost parasit de parintii lui si acum risca sa ajunga la casa de copii

  • GRIJA. Anisoara ii spune lui Mircea Radu prin ce trece Daniel

  • RUDE. Sora Nicoletei are grija de Alex, fratele lui Daniel
  • ×