x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu cultural / S-a stins Zoe Dumitrescu Busulenga

Doliu cultural / S-a stins Zoe Dumitrescu Busulenga

de Mihaela Suciu    |    06 Mai 2006   •   00:00
Doliu cultural / S-a stins Zoe Dumitrescu Busulenga

Zoe Dumitrescu Busulenga a incetat din viata ieri-dimineata, la 86 de ani. Fara a se izola definitiv de viata culturala, in ultima perioada, doamna Busulenga se retrasese la Manastirea Varatic sub numele monahal sora Benedicta, unde era mai aproape de Dumnezeu.

Intr-un interviu acordat anul trecut Jurnalului National spunea, refacand istoria vietii sale, care este lucrul pe care si-l mai doreste de la timpul ramas pana la intalnirea cu moartea: "Sper ca Domnul sa-mi dea timp sa retraiesc cu pocainta fiecare din etapele vietii mele. Pana la urma, asta e cainta. Cand trecem dincolo, intai ne judecam pe noi".

Nascuta la 20 august 1920, Zoe Dumitrescu Busulenga a facut studii muzicale la Conservatorul "Pro-Arte", studii juridice si filologice (anglo-germanistica, istoria artelor). A sustinut teze de doctorat in Drept si in Filologie. A fost profesor, sef al Catedrei de literatura comparata la Universitatea din Bucuresti, cercetator si director la Institutul de Istorie si Teorie Literara "George Calinescu", director al Scolii Romane din Roma.

A fost membru al Academiei Romane, dar si membru al Acad...mie Europeenne des Science et des Artes s.a. A fost distinsa cu Premiul special al Uniunii Scriitorilor, cu premiile "Herder", "Adelaide Ristori" s.a. "Renasterea, umanismul si dialogul artelor", "Valori si echivalente umanistice", "Eminescu - Cultura si creatie" sunt cateva dintre lucrarile doamnei Busulenga. Comunitatea academica regreta plecarea spre cele vesnice a lui Zoe Dumitrescu Busulenga, "unul dintre cei mai distinsi dintre membrii sai, a carui opera ramane un capitol important al culturii noastre". (Mihaela Suciu)

×
Subiecte în articol: observator busulenga zoe dumitrescu