Fostul preşedinte al Băncii Române de Scont (BRS), Teodor Nicolaescu se află la un pas de trimiterea în judecată. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT au finalizat marţi prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul Dramiral Group SA, pentru prejudicierea Rafo SA (prin intermediul BRS) urmând să fie trimise în judecată cinci persoane.
Mihai Iacob, preşedintele Dramiral Group, a fost acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, Teodor Nicolaescu este acuzat de complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Alţi trei funcţionari ai BRS vor compărea în faţa instanţei de judecată: Gabriel Desculţu, economist, Corina Alexe, director BRS - Sucursala Municipiului Bucureşti şi operatorul de cont Florentina Clementina Baron.
RAFO SA ONEŞTI, PĂGUBITĂ CU 131 DE MILIARDE DE LEI
Potrivit surselor citate, anchetatorii au reţinut că în luna noiembrie 2001, pe parcursul derulării unui contract de vânzare cumpărare produse petroliere încheiat între Dramiral Group SA şi Rafo SA Oneşti, Mihai Iacob în înţelegere cu Teodor Nicolaescu, a emis patru ordine de plată (OP) către Rafo SA, în valoare totală de 160 de miliarde de lei, deşi în contul SC Dramiral Group nu existau decât 29 de miliarde de lei.
Cele patru OP-uri au fost confirmate ca decontate de BRS, fără a se opera însă transferul întregii sume, ci numai al celor 29 de miliarde de lei. Pentru a-i convinge pe reprezentanţii Rafo că a realizat plata, Mihai Iacob i-a cerut lui Teodor Nicolaescu, iar acesta a achiesat, să elibereze către rafinărie un extras de cont fals prin care să ateste în mod nereal efectuarea transferului celor 160 de miliarde de lei, reprezentând plata unor produse petroliere livrate în avans. Prejudiciul în paguba Rafo SA ar fi de 131 de miliarde de lei, ne-au precizat surse judiciare.
Reamintim că Teodor Nicolaescu este un fost apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu (SOV) şi cel care a povestit într-un interviu fluviu publicat de Săptămâna Financiară la începutul anului 2006 despre modul în care a fost construit păienjenişul de relaţii al controversatului om de afaceri, în mediul politic, juridic şi al serviciilor secrete, ori despre felul în care s-a prăbuşit "primul Reich financiar" al lui SOV, fără ca acesta să fi fost afectat în vreun fel. Urmărirea penală împotriva acestuia fusese începută încă din luna februarie a anului 2005.