x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul Loteria - Urmărit penal, Boureanu cere time-out la DNA

Dosarul Loteria - Urmărit penal, Boureanu cere time-out la DNA

de Violeta Fotache    |    07 Mai 2008   •   00:00
Dosarul Loteria - Urmărit penal, Boureanu cere time-out la DNA

Vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul "Loteria Naţională”.



Vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul "Loteria Naţională”. El a fost ieri la DNA unde, timp de o oră, i-au fost prezentate învinuirile, fiind urmărit penal, potrivit propriei declaraţii, pentru abuz în serviciu pe care l-ar fi comis în calitate de membru AGA a Loteriei, în legătură cu un act adiţional la un contract pe care l-a semnat în 2000. "Am aflat învinuirile astăzi (marţi - n.r.), însă mai multe ştiu avocaţii mei. Eu am înţeles că este vorba de un abuz în serviciu, ceva de genul, şi este o chestiune colaterală, deci nu direct implicat. O să rezolvăm, cred că este o chestiune tehnică”, a declarat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu la ieşirea de la DNA.


ŞI NICOLĂESCU? "Am solicitat ca audierile următoare, după ce consultăm documentele, să fie la sfârşitul campaniei electorale şi înţeleg că nu va fi niciun fel de problemă să îmi văd în continuare de campania electorală. Avocaţii mei o să meargă între timp şi o să ia documentele”, a adăugat Boureanu precizând că I se pare suspectă "coincidenţa” chemării sale la DNA în timpul campaniei electorale. El a cerut, de altfel, să-I fie respectată prezumţia de nevinovăţie. Despre dosarul în care sunt vizate 12 persoane, vicepreşedintele PDL a explicat că actul adiţional a fost semnat atunci de el, Eugen Nicolăescu (secretar general adjunct al Ministerului Finanţelor(MF) în acea perioadă şi Ioan Nicolescu, secretar general al MF. Dar semnăturile s-au dat în baza documentelor "semnate de toţi specialiştii tehnici”. O altă "coincidenţă” indicată de Boureanu este vizita premierului Tăriceanu în judeţul Argeş - unde PDL-istul candidează pentru preşedinţia Consiliului Judeţean - pentru campania electorală chiar în ziua în care el a fost chemat la DNA. "Sunt foarte multe coincidenţe nefericite”, aprecia Boureanu, menţionând că procurorul care se ocupă de acest caz, Emilian Eva, este un apropiat al deputatului PNL Relu Fenechiu.

Eugen Nicolăescu declara, la sfârşitul lunii aprilie, referindu-se la informaţiile privind cercetarea sa de către DNA, că această instituţie dovedeşte că face poliţie politică şi că este neprofesionistă pentru că nu poate fi acuzat un om prin mass-media. În martie 2007, DNA informa că face cercetări cu privire la veniturile încasate de conducerea Loteriei Române în perioada 2003 - 2005, verificările pornind de la constatările Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Conducerea Loteriei Române a încasat, în perioada 2003-2005, venituri necuvenite, iar bugetele de venituri şi cheltuieli au fost fundamentate eronat, potrivit constatărilor ANAF rezultate dintr-un control pentru intervalul menţionat. Controlul Fiscului a început în 14 martie 2006 şi a fost finalizat în 22 februarie 2007. Director general era în perioada respectivă Nicolae Cristea, acuzat de evaziune fiscală. Procurorii anticorupţie au declanşat, la începutul anului trecut, urmărirea penală împotriva lui Cristea, a lui George Copos, la acea dată vicepremier, şi a unui acţionar al companiei Ana Electronic, Gilio Giuseppe Rosa, cercetaţi pentru infracţiuni economice în legătură tranzacţionarea unor spaţii între firma Ana Electronic şi Loterie. După declanşarea scandalului, Ministerul Finanţelor Publice a înlocuit întregul Consiliu de Administraţie al Loteriei.

×
Subiecte în articol: observator boureanu