Noile provocări la care este supusă omenirea mileniului al treilea o dată cu schimbările climatice care ne afectează tot mai mult in ultimii ani au creat o nouă categorie de "specialişti": ecologiştii de sertar.
Studiu - salvatorii din fotoliu ai Planetei
Noile provocări la care este supusă omenirea mileniului al treilea o dată cu schimbările climatice care ne afectează tot mai mult in ultimii ani au creat o nouă categorie de "specialişti": ecologiştii de sertar.
Marea Britanie a devenit o naţiune de ecologişti de sertar, scrie cotidianul britanic The Guardian, intr-un articol extrem de critic la adresa aşa-zişilor specialişti doritori de prima pagină a ziarelor sau de apariţii in prime-time la canalele de televiziune respectate de pe Tamisa. Un sondaj de opinie citat de semnatarul articolului de la The Guardian relevă faptul că in timp ce 86% dintre britanici işi fac griji din cauza incălzirii globale, insă un procent extrem de mic are cunoştinţele necesare să facă faţă acestui flagel. Reguli de bun-simţ - ca folosirea becurilor eficiente energetic, stingerea luminii cănd părăsim incăperea, scoaterea din priză a tuturor dispozitivelor electrice atunci cănd nu ne folosim de ele, reciclarea gunoiului menajer - sunt respectate cu rigoare de majoritatea britanicilor.
Â
INDIFERENŢI. Firma de consultanţă Hyder Consulting, autorul sondajului, a descoperit că mai puţin de jumătate dintre persoanele interogate sunt pregătite să-şi schimbe stilul de viaţă pentru a reduce, de exemplu, cantitatea de apă menajeră. In plus, o persoană din patru optează, conform studiului, pentru un mijloc de transport in comun, in detrimentul autoturismului propriu.
Intr-o ţară civilizată ca Marea Britanie - unde presiunile ecologiştilor, iniţiativele legislative şi campaniile de presă sunt mai eficiente decăt in Romănia - doar 39% dintre respondenţi au declarat că şi-au schimbat deja in locuinţele lor intrerupătoarele şi prizele vechi cu unele ecologice, eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Alţi 37% se pregătesc să-şi imbunătăţească sistemul de izolare a caselor/apartamentelor, şi sub 25% au recunoscut că şi-au schimbat obiceiurile la cumpărături in sensul că nu se mai aprovizionează de la marile supermarketuri din afara oraşelor (pentru a nu consuma combustibil pănă acolo), ci de la magazinele de la colţul străzilor unde locuiesc. Doar 27% dintre respondenţi au admis faptul că, atunci cănd e cazul, işi cumpără produse ecologice şi doar 8% au optat pentru tariful ecologic la curentul electric.
Procentele extrem de mici ale celor care au ales sau urmează să-şi schimbe viaţa in funcţie de noile cerinţe determinate de incălzirea globală ingrijorează presa britanică. Mai ales că printre cei care "se laudă" că nu fac nimic in acest sens sunt şi parlamentari, scrie The Guardian. Aleşii au insă o cu totul altă părere cănd vine vorba despre deja celebra taxă verde de decongestionare.