x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Efectul Gloria, surprins de un preot în Parâng: Dumnezeu pune o pauză și îți îmbracă umbra cu un curcubeu

Efectul Gloria, surprins de un preot în Parâng: Dumnezeu pune o pauză și îți îmbracă umbra cu un curcubeu

de Andreea Tiron    |    12 Iul 2023   •   22:45
Efectul Gloria, surprins de un preot în Parâng: Dumnezeu pune o pauză și îți îmbracă umbra cu un curcubeu
Sursa foto: Facebook/Eugen Tănăsescu

Preotul constănțean Eugen Tănăsescu a fost suprins de furtună în vârful munților. Printre ropotele de ploaie, tunete și fulgere, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a realizat câteva fotografii absolut incredibile.

Efectul Gloria este un fenomen optic întâlnit pe crestele munților și se produce în condiții extrem de rare. Apare ca o umbră a unui om în interiorul unui cerc luminos ca un curcubeu, proiectată pe un nor de ceață. Imaginea spectaculoasă se mai numește „spectru montan” sau ”spectrul Brocken”, iar pentru producerea iluziei, persoana trebuie să se afle deasupra unui strat de nori sau ceață, în direcția opusă Soarelui.

Iată ce mesaj a transmis părintele Tănăsescu:

"Când furtuna cu trăznete te prinde pe creste, singura scăpare e rugăciunea făcută ascuns sub pietrele Domnului de prin jur. 

După ce te aude, Dumnezeu pune o pauză și îți îmbracă umbra cu un curcubeu. Semn că ar fi bucuros să pleci mai repede, că are treabă.

Iar după ce ai părăsit locul și ajungi la loc sigur, reia furtuna de unde rămăsese...

De aici, câteva învățăminte știintifice și duhovnicești așa, la cald...
1. Urci pe vârfuri? Stai cu ochii pe prognoze. Dacă se anunță ploi, nu mai urci. Fără negocieri. Mila lui Dumnezeu nu e monedă de schimb.
2. Uneori, prognozele ratează. La munte vremea se schimbă uneori așa de repede, că nu ai timp să revii de unde ai început (mai ales dacă ești la kilometri de bază). Dacă vezi că se schimbă rapid, și auzi tunete, caută urgent niște pietre ca un adăpost, ceva mai în jos de creastă. Nimeni nu vrea să fie pe post de paratrăznet pe creste. Și NU aștepta să înceapă ploaia. Dacă tună, e deja prin jur. Dar pe loc ud ai șanse de a aluneca și cădea dureros.
3. Recomandabil adăpostul să fie cu fața în sens invers de unde bate vântul (Vânt zic? Glumesc. Furtuna. Are 70-100 km/h). Altfel te murezi, toată ploaia va veni fix spre tine. Că la furtună ploaia nu cade normal, te mitraliază pe orizontală.
4. Stai acolo, în rugăciune, să nu pice vreun trăznet prin jur. Nu e bine pentru urechi dacă pică pe lângă tine. 
5. Chiar dacă nu-ți place rugăciunea, roagă-te. Panica ce vine firesc, odată cu bubuielile furtunii, nu te va ajuta.Rugăciunea, da!
6.După ce trece toată zarva, mulțumește-i lui Dumnezeu pentru ajutor. "

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Efectul Gloria iluzie optica parang